Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Vilans skola

Skolrestaurangen

Varje dag lagas det en härlig och näringsrik lunch till alla våra gäster i skolan och i förskolan.

Vi som arbetar i skolrestaurangen har ett stort intresse för kreativ och klimatsmart matlagning. Vi strävar efter att skapa matglädje och nyfikenhet kring våra måltider och vi sätter alltid våra lunchgäster i fokus.

Våra äldsta barn i förskolan serveras lunch i skolrestaurangen varje dag.

Skolrestaurangen

Det finns ett miljötänk i allt vi gör och vi kämpar ständigt för att minska matsvinnet, tillsammans med eleverna och personalen. Samtidigt arbetar vi för att öka vårt utbud på ekologisk mat. I vår solkraftsdrivna miljöstuga har vi moderna behållare för miljövänlig hantering av våra matrester och övriga sopor. Under vissa veckor har vi matsvinnstävling mellan pedagoger och elever.

Under vissa perioder under året samarbetar vi med skolans småkockar från Förskoleklass. Engagemanget kring Veckans kockar väcker nyfikenhet och omtanke som är stimulerande för oss alla här på Vilan.

Info om vår kost på Vilan:
Måltiderna i förskolan och skolan har stor betydelse för barnens hälsa, sociala gemenskap , trivsel och inte minst lärandet. En näringsriktig lunch ger mätta barn goda förutsättningar att orka leka och fokusera på sitt lärande. Mätta och nöjda barn/elever bidrar också till en gladare och lugnare stämning i verksamheten.

Ur ett längre perspektiv kan bra måltider bidra till att grundlägga hälsosamma och miljövänliga matvanor samt ett positivt förhållningssätt till mat. Förutom att bidraga med energi och glädje kan måltiden användas som ett pedagogiskt verktyg och ge barnen/eleverna kunskap om en hållbar livsstil.

Tillagning och servering:
I syfte att öka förutsättningarna på Vilan att äta en god och näringsriktig lunch serverar vi alltid ett vegetariskt alternativ till alla som så önskar utöver dagens mat. Vi väljer att servera rotfrukter, grönsaker och frukt efter säsong. Det finns alltid minst fem sorters grönsaker att välja emellan. Vi balanserar menyn med variation: fisk en dag, soppa en dag, kyckling en dag osv.

Vi kokar sedan ett år tillbaka egen vegetariskbuljong då smaken blir mindre salt och vi även tar till vara på alla grönsaker för att minska svinnet samt hålla nere ekonomin.

Maten lagas i skolans kök och dukas upp som en buffé i matsalen. Den varma maten kommer ner till förskolans lokaler i värmeskåp och dukas sedan upp till buffé även på förskolan för barnen att kunna ta mat själva under vägledning av pedagogerna.

Specialkost på grund av allergi serveras noggrant på separat bufféplats i egna kärl.

Vi erbjuder inte alternativet vegansk kost på förskolan då Nacka kommuns kostpolicy menar att vi inte kan garantera att vi tillgodoser ett godtagbart näringsintag för barnen med vegansk kost. (Däremot kan det vegetariska alternativet många gånger vara veganskt.) För de barn som äter halal erbjuder vi vegetarisk mat.

Dryck som serveras: vatten och mjölk. Till mellanmål serveras ofta smörgås med olika pålägg samt grönsaker alternativt fil med flingor.

Vår relation till socker: vi har ”så lite socker som möjligt”, vilket innebär att vi undviker sötsaker men kan i undantagsfall få sötade produkter såsom sylt till pannkaka till exempel. Födelsedagar uppmärksammas inte med sötade saker som glass utan uppmärksammas istället med gemensamma roliga aktiviteter.

Nötförbud
Vi följer Nacka kommuns kostpolicy. Det är förbjudet att ha nötter/sesam så det förekommer inte.

Klimatsmart

  • Vilans förskola ligger på 3:e plats bland förskolor i Nacka när det gäller koldioxidekvivalanter (CO2e).
    Läs rapporten!

Vad blir det för lunch idag?

Läggs ut på vår InfoMentor

Kontakta skolrestaurangen: Helene Stålberg, 08-718 98 59

Sidan uppdaterades: