Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Möt familjen Ernarp-Andersson som testat köpstopp

Klarar du av att inte shoppa nyproducerat under en månad? Möt och inspireras av familjen Ernarp som är ett av 8 hushåll i Nacka som testat.

Just nu pågår den nationella tävlingen Minimeringsmästarna där åtta utvalda hushåll från Nacka deltar. I ett års tid inspireras deltagarna till hur de kan leva mer hållbart. Samtidigt tävlar de i avfallsminimering mot hushåll i övriga Sverige. Det ordnas fem träffar med olika teman. Tävlingens första tema, som precis avslutats, är Hållbar konsumtion och utmaningar på det aktuella temat har varit att testa köpstopp i en månad samt att ge bort begagnade gå-bort presenter.

Köpstopp och begagnade presenter

Familjen Ernarp-Andersson som är med i Minimeringsmästarna i Nacka vill peppa andra att följa deras initiativ.

- En månads köpstopp var en rätt kort tid varför utmaningen kändes lätt. Det var snarare en befrielse att slippa bry sig om all reklam som rasslade in vid Black Friday och inför jul, säger Karolina Ernarp.

Familjen Ernarp

Familjen Ernarp består av mamma Karolina, pappa Andreas och döttrarna Juno och Nike.

- Att ge bort begagnade presenter har vi även gjort tidigare. Framför allt saker vi hittat på secondhand, men även leksaker barnen växt ifrån. Vårt köpstopp sammanföll med rätt många firanden vilket gjorde att vi upptäckte att det snarare är fantasin om mottagarens reaktion som avgör hur bekväma vi kände oss med att ge bort något begagnat. Det blev därför en blandning av saker vi hade hemma och upplevelser som vi gav bort, säger vidare Karolina med familj.

Barn i Minimeringsmästarna

Juno och Nike visar upp tygpåse gjord av återbrukade hotell-lakan, vid träff för Minimeringsmästare.

Minskat matsvinn är nästa tema

Kommande utmaningar för deltagarna är att:

  • logga sitt matsvinn, det vill säga väga och mäta det som slängs samt anteckna varför det slängs.
  • bjuda någon på en måltid bestående av rester.
  • dela med sig av tips på hur man tar vara på rester.

Hushållen som deltar i Minimeringsmästarna kommer att dela med sig av sina erfarenheter i sociala medier. Följ Nackafamiljernas utmaning via #minimeringsmästarna_nacka.

Länkar

Sidan uppdaterades: