Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Dags för årets Skräpplockardagar

Nu är Håll Sverige Rents Skräpplockardagar i full gång! Vecka 17 är Nackas officiella kampanjvecka och över 5 500 st barn och unga deltar i år. Här har vi samlat tips och information om hur du kan genomföra en lyckad skräpplockning.

Skräpplockardagarna anordnas av Håll Sverige Rent i samarbete med Nacka och kommuner runt om i hela Sverige. Det är en viktigt insats för att förebygga och minska nedskräpningen i Nacka. Alla kan deltaga men Skräpplockardagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet.

Inga påsar i årets kampanj

I år delas inga påsar ut via Håll Sverige Rent. Deltagare i Skräpplockardagarna uppmanas att använda egna påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, hemmen eller på annan plats.

Säker skräpplockning

Läs mer om hur ni kan genomföra en säker skräpplockning och vad du bör tänka på när du plockar skräp med barn på Håll Sverige Rents hemsida.

Pedagogiskt material

Vi uppmuntrar alla pedagoger att utnyttja möjligheten att prata med barnen om skräpet som barnen hittat. Ta gärna hjälp av Håll Sverige Rents pedagogiska material för att lära er mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder. Fler tips och länkar hittar ni på våra skolsidor.

Insamlat skräp

Under kampanjperioden uppmuntrar vi pedagoger att tillsammans med barnen ta med de förpackningar som går att återvinna till närmaste återvinningsstation. Där går det även att lämna in batterier i röda boxen. Om du hittar smått elavfall så går det att lämna in det i våra elreturskåp. I övrigt så ska avfallet sorteras enligt de fraktioner som finns tillgängliga på respektive förskola/skola. Matavfall lämnas till matavfallsinsamlingen förstås.

Om ni hittar stora föremål och farligt avfall som ni inte kan ta med från platsen använd vår app Felanmälan – Nacka kommun och välj kategorin nedskräpning.

Skräpplockardagarna i Nacka på Instagram

Följ gärna Nacka vatten och avfalls skolinformation på Instagram under kontot Kretsloppshjälte och tagga gärna era bilder med #kretsloppshjälte och #skräpplockardagarna.

Besök av sopbilen

Under vecka 17 kommer vi att besöka en förskola med vår sopbil. I samband med detta håller vi även en lekfull sorteringsövning. Vinnaren i utlottningen kommer att kontaktas i god tid.


Tillsammans gör vi skillnad för ett renare och vackrare Nacka!

Sidan uppdaterades: