Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Det går inte att signera en Abou e-tjänst på mobilen med BankID/Mobilt BankID Felsökning pågår.

Läs mer...

Skräpplockardagarna vecka 17

Varje vår under vecka 17 är det dags för Skräpplockardagarna. Syftet med kampanjen är att göra vår närmiljö lite finare och visa att nedskräpning inte är okej!

Om Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna anordnas av Håll Sverige Rent i samarbete med Nacka och kommuner runt om i hela Sverige. Det är en viktigt insats för att förebygga och minska nedskräpningen i Nacka. Alla kan deltaga men Skräpplockardagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet.

Plocka skräp i Nacka under vecka 17

Vecka 17 är den officiella kampanjveckan i Nacka. Då kan skolor och förskolor få hjälp med upphämtning av skräp. Om det inte passar just den veckan, så går det självklar bra att delta ändå när det passar.

I samband med kampanjen 2024 lottar vi ut ett besök av sopbilen.

Anmälan 2024

Anmälan till Skräpplockardagarna öppnade 1 mars. Läs mer och anmäl er på Håll Sverige Renst hemsida.

Allra bäst blir det om varje verksamhet gör en anmälan och vid det tillfället anmäler alla barn. Det går också att anmäla en avdelning eller klass men vi uppmanar er att först stämma av med er förskolechef eller rektor för att se om hela verksamheten kommer att delta. För att spara på miljön och Håll Sverige Rents resurser är det viktigt att undvika dubbelanmälningar.

Inga påsar i årets kampanj

Tidigare år har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa plastpåsar att plocka skräp i, något som har inneburit en stor kostnad för Håll Sverige Rent och som också har ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv. Och där håller vi såklart helt och hållet med: den bästa plastpåsen är den som används flera gånger!

Så för Skräpplockardagarna gäller från och med nu att inga påsar kommer att skickas ut till förskolor, skolor, föreningar och kommuner. Vi och Håll Sverige Rent uppmanar därför alla deltagare i Skräpplockardagarna att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, hemmen eller på annan plats.

Pedagogisk aktivitet

Vi uppmuntrar alla pedagoger att utnyttja möjligheten att prata med barnen om skräpet som barnen hittat. Kampanjen är ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som vatten, kretslopp, nedskräpning, återvinning och konsumtion. Ett perfekt tillfälle för dig som arbetar med hållbarhetsfrågor att koppla ihop lärande med handling.

Varför kastas det skräp i naturen? Vad går att materialåtervinna? Vad händer med skräp i naturen? Går det att följa skräpets väg från land till hav?

Håll Sverige Rents hemsida finns ett kostnadsfritt skolmaterial som är anpassat efter läroplanen och kampanjen. Här hittar du bland annat en skräpplockarhandledning och skräpspelet Skräpjakten, där barnen får träna på hur skräpet de hittar ska sorteras.

Fler tips och länkar hittar ni på våra skolsidor.

Insamlat skräp

Under kampanjperioden uppmuntrar vi pedagoger att tillsammans med barnen ta med de förpackningar som går att återvinna till närmaste återvinningsstation. Där går det även att lämna in batterier i röda boxen. Om du hittar smått elavfall så går det att lämna in det i våra elreturskåp. I övrigt så ska avfallet sorteras enligt de fraktioner som finns tillgängliga på respektive förskola/skola. Matavfall lämnas till matavfallsinsamlingen förstås.

Om ni hittar stora föremål och farligt avfall som ni inte kan ta med från platsen använd vår app Felanmälan – Nacka kommun och välj kategorin nedskräpning.


Tillsammans gör vi skillnad för ett renare och vackrare Nacka!

HSR-Logo-500X279.jpg

Sidan uppdaterades: