Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Elever berättar om Sam-Utland

På våra två utlandsprogram, Sam Utland och Natur Utland, får eleverna genomföra en del av sin utbildning i engelska Canterbury. Här berättar tre före detta elever - Magdalena, Ebba och Arif - om hur de upplevde Sam Utland och vad de gör nu.

Du vill plugga utomlands, men vill inte gå ett extra år i gymnasiet

Många ungdomar som drömmer om att resa och studera utomlands, tvekar eftersom de inte vill behöva byta klass och läsa om ett år i gymnasiet. På Nacka gymnasium erbjuder vi Sam Utland och Natur Utland, där du, tillsammans med din klass, bor och studerar i England under en termin. Vi har pratat med ett par alumner från Sam Utland som berättar om sina erfarenheter av programmet.

Om du vill veta mer om utbildningarna, läs mer om Sam Utland här och Natur Utland här.

magdalena.jpg

Magdalena, SU17

Jag heter Magdalena Sjökvist, är 21 år gammal och gick på Nacka Gymnasium mellan åren 2017 till 2020. Jag var alltså en av årskullarna som tog studenten under Corona, men hann vara i Canterbury under hösten 2019 precis innan pandemin bröt ut.

Vilka ämnen intresserar dig mest i dina studier?

I mina studier så intresserar samhällsvetenskap, retorik och ekonomi mig allra mest. Områden som engagerar mig är ekonomisk utveckling, demografi och politik i alla dess former. Detta är ämnen som jag studerade på Sam Utland och idag pluggar på universitetet.

Varför valde du Sam Utland?

Jag valde Sam Utland på grund av den tydliga röda tråden av internationell profil. Terminen i Canterbury var den främsta anledningen till varför jag valde Sam Utland men jag valde även Nacka Gymnasium då jag ville gå en bra, kommunal skola med högklassig undervisning. Jag tycker att programmet hade en tydlig röd tråd av internationell profil, någonting som präglade mina tre år och inte bara när jag bodde i England.

Berätta om någon erfarenhet eller lärdom som du tar med dig från utlandsterminen?

Erfarenheterna och lärdomarna jag tagit med mig från utlandsterminen i Canterbury är många och de kommer följa med mig resten av livet. Men den främsta är nog hur jag växte som ung vuxen. Genom att “flytta hemifrån” under en längre tid och dessutom göra det i ett nytt land är en erfarenhet som blivit ovärderlig för mig. Jag åkte till Canterbury som tonåring och kom hem som ung vuxen, med ett bättre uttal på engelskan, större förståelse av världen och förberedd inför tiden efter gymnasiet.

Hur har Sam Utland påverkat de val du gjort efter gymnasiet?

Efter terminen i Canterbury så visste jag att jag ville läsa vidare på universitet på engelska och utomlands. Idag så bor och pluggar jag i Lund där jag läser kandidatprogrammet i Economy and Society, som är helt på engelska. I höst så ska jag till University of Connecticut på utbytestermin i USA och jag siktar på att flytta utomlands för vidare studier och jobb när jag är klar i Lund.

ebba.jpg

Ebba, SU14

Jag heter Ebba Bolander och är 24 år gammal. År 2017 tog jag studenten från Nacka gymnasium och för tillfället håller jag på att ta en juristexamen från Lunds universitet. Sedan jag tog studenten har jag hunnit bo i Paris, leva studentliv i Lund, ta en utbytestermin i Toronto och jobba i Köpenhamn. När jag inte pluggar sitter jag oftast bänkad framför TV:n, eller så lagar jag mat till mina rumskompisar. Tips: lär dig att laga mat, för då slipper du diska!

Vilka ämnen intresserar dig mest i dina studier?

Jag har tyckt att de flesta av kurserna på juristprogrammet har varit spännande, men för tillfället har jag snöat in på tvistlösning. Men sådant går i vågor, såklart – förra våren var jag helt försjunken i familjerätt när jag skrev en uppsats om surrogatmödraskap, och under min utbytestermin fastnade jag för internationella relationer. Något som dock har varit ett särskilt stort intresse för mig under hela studietiden är kvinnors och andra utsatta gruppers rättigheter i ljuset av vårt rättssystem. De föreläsningar som har berört mäns våld mot kvinnor och förebyggande åtgärder gentemot detta har jag har suttit som klistrad framför, och det är något som engagerar mig även utanför mina studier.

Varför valde du Sam Utland?

När jag gick i högstadiet ville jag bli läkare och jag var säker på att jag skulle välja den naturvetenskapliga inriktningen i mitt gymnasieval. Sen tog jag mig en ordentlig funderare och insåg att jag verkligen inte tyckte om varken matematik eller naturvetenskapliga ämnen. Så jag tänkte om (och tänkte rätt!) och bestämde mig för att jag ville läsa Samhälle i stället. Jag har alltid varit intresserad av andra språk och tyckte att det lät som en häftig upplevelse att få åka utomlands i några månader – det kändes som en spännande utmaning att flytta till Canterbury och få uppleva den engelska kulturen mer än om man bara åker dit på en resa.

Berätta om någon erfarenhet eller lärdom som du tar med dig från utlandsterminen?

Jag försöker leva efter mottot "allt löser sig", vilket jag tror till stor del kommer från min termin i Canterbury. När man åker utomlands så tidigt i livet får man uppleva sådant som aldrig skulle hända hemma. Det dyker upp situationer som är ovana och att då inte ha sin familj på plats kan göra dem ännu svårare, men man tar sig igenom dem med – man får lära sig att hantera saker på egen hand helt enkelt. Ibland går det inte som man tänkt, men med lite tid, tålamod och rätt inställning går det mesta att fixa. Fick du inget sommarjobb? Det löser sig. Har du kuggat en kurs? Det löser sig. Allt löser sig!

Hur har Sam Utland påverkat de val du gjort efter gymnasiet?

Mina gymnasieår, men särskilt terminen i Canterbury, har spelat en superstor roll i vad jag pysslar med idag! Jag tror att en stor anledning till varför jag har flyttat runt så mycket är just på grund av att jag vågade ta det där steget och åka till Canterbury i gymnasiet. Det gjorde att det inte kändes så läskigt att flytta till Paris efter studenten eller att åka på utbyte till Toronto nu på universitetet. Jag har också gymnasietiden att tacka för några av mina bästa vänner! I och med att vi i klassen åkte utomlands tillsammans kom vi varandra väldigt nära och många av oss har fortfarande kontakt i dag – trots att vi tog studenten för nästan sex år sedan!

arif.jpg

Arif, SU19

Jag heter Arif Sulimani och nu studerar jag mitt första året på Dartmouth College, som är ett av åtta Ivy League skolor i USA. Jag tänker ta dubbel examen i ekonomi och statsvetenskap, eller Government som vi kallar det på Dartmouth. Utanför klassrummet engagerar jag mig i ett gäng klubbar som Dartmouth Model United Nations, Dartmouth Poltical Union, Great Issues Scholar och Magnuson Student Entrepreneurship Club.

Jag älskar att resa och ge mig ut på äventyr. Nästan varje lov försöker jag resa någosntans i USA för att utforska landet och lära mig mer om USA. Jag älskar att läsa böcker, framförallt böcker som har någon typ av koppling till ekonomi och politik.

Vilka ämnen intresserar dig mest i dina studier?

Eftersom jag gillar att studera ekonomi och statsvetenskap så intresserar nästan alla ämnen inom detta område mig. De två ämnen som hittills har varit mest intressanta har varit ekonomi 1 och en kurs i komparativ politik som heter Politics of the World.

Varför valde du Sam Utland?

I början var mitt första gymnasieval Kungsholmen Gymnasium, men när jag fick veta om Sam Utland-programmet på Nacka Gymnasium ändrade jag mitt val till Sam Utland på en sekund. En av de främsta anledningarna till att jag valde Sam Utland var att jag älskar att resa till andra länder och studera utomlands. Jag ville kombinera mina studier med möjligheten att kunna uppleva en annan kultur, samhälle, land och livsstil. Jag hittade inget annat program än Sam Utland som gav mig dessa möjligheter.

En annan anledning var programmets breda perspektiv både på inhemska samhällsfrågor och globala frågor. Jag har alltid haft intresse för veta vad som händer runt om i världen och den här utbildningen har verkligen gett mig det.

Berätta om någon erfarenhet eller lärdom som du tar med dig från utlandsterminen?

Det största lärdomen som jag fick från utlandsterminen var att lära mig bli mer självständig och ansvarstagande. I England fick jag lära mig hur jag ska balansera mina studier och hantera familjeansvar, jobb och andra livsuppgifter. Dessutom fick jag lära mig om kulturell medvetenhet. Min tid som student i England vidgade mitt perspektiv och hjälpte mig få djupare uppskattning och förståelse för olika sätt att leva och tänka på saker. Kunskapen om hur man skriver långa och analytiska uppsatser var en annan viktig lärdom från min gymnasieutbildning. Denna lärdom har hjälpt mig betydligt i mitt universitetsliv i USA.

Hur har Sam Utland påverkat de val du gjort efter gymnasiet?

Den främsta påverkan var att får mig att känna att om jag flyttar utomlands klarar jag att studera och leva självständigt. Genom utlandsterminen förstod jag att jag kan studera utomlands utan något problem och därför påbörjade jag ansökningsprocessen till amerikanska colleges och universitet medan jag var i England hösten 2021. Utöver detta gav utbildningen på Sam Utland mig ett djupare intresse för globala studier, ekonomi, och internationella relationer, vilket jag studerar nu. När jag gick på Sam Utland drömde jag om att bli en internationell politiker och diplomat; och jag förstod väldigt snabbt att Sam Utland är det första steget i min framtida karriär. Det är inte märkligt att jag nu studerar statsvetenskap och ekonomi på Dartmouth och ibland besöker FN:s huvudkvarter i New York, länders permanenta missioner i FN och andra organisationer.

Min utbildning på Nacka gymnasium påverkade också mitt perspektiv på världen, människor i andra länder, rättvisa, demokrati och mänskliga rättigheter. Under gymnasiet och efter gymnasiet har jag lagt en del av mitt engagemang och energi på att kämpa för mänskliga rättigheter, flyktingars rättighter, rättvisa och demokrati.

Kort sagt: Sam Utland gjorde mig till en bättre världsmedborgare som vet vilken roll han har att spela i världen, nu och i framtiden.

Sidan uppdaterades: