Den 17 september, kl 14.00-16.30 i Nacka Stadshus, blir det tillfälle att få lära sig mer om våra kompensatoriska verktyg. Företagen, vars program vi har kommunlicens för, kommer att finnas på plats och berätta mer om/visa sina program och det kommer också att finnas möjlighet att ställa frågor.
Eftermiddagen vänder sig till dig som redan arbetar med våra kompensatoriska verktyg och vill lära mer eller du som är nyfiken på att komma i gång och vill få koll på vilka verktyg som finns. Detta är alltså inte en dag enbart för specialpedagoger utan beror mer på vilka verktyg du använder/vill använda i din undervisning.
Barn och elevhälsans stödteam kommer att finnas på plats och berätta om hur de arbetar. Slutligen blir det en eftermiddag där man får möjlighet att träffa kollegor och utbyta erfarenheter.
De medverkande företagen håller korta presentationer varje halvtimme, där du också har möjlighet att ställa frågor. Du behöver inte anmäla dig till ett specifikt pass eftersom varje medverkande företag finns i en egen lokal och du kan cirkulera mellan dessa. Men för att vi ska kunna planera dagen så bra som möjligt så behöver vi veta ungefär när du kommer. Du kan naturligtvis delta på mer än ett pass.
Varmt välkommen att träffa Binogi (fd. Studi) och ta del av allt som hänt med plattformen och i Språkprojektet sedan vi sågs sist. Nackas lärare har varit en stor del av Binogis utveckling och nu kommer ni att få en genomgång av allt nytt på nuvarande plattform men också få en första titt på vår nya och kommande plattform. Binogi är en flerspråkigt multimodal lärplattform som evidensbaserat utvecklas av forsknings- och utvecklingsprojektet Språkprojektet. Binogi bygger på det centrala innehållet i Lgr22 och används med fördel både i helklass, i grupp och individuellt. (Vid behov löses licens av respektive skolenhet)
Nya Inlästa läromedel – den nya versionen av Inlästa läromedel har lanserats med nya funktioner och nytt utseende! Vi går igenom allt det nya och hur man som lärare kan stötta sina elever i användningen.
Begreppa – vi fokuserar på nyheter i tjänsten och inspiration för användningen i klassrummet – hur kan Begreppa vara ett värdefullt komplement till ett arbetsområde och hur kan tjänsten få plats i din planering?
Aski Raski - Aski Raski är främst framtaget som ett stöd i den tidiga läsinlärningen för förskoleklass och lågstadiet, men ger även äldre elever och vuxna med brister i avkodningen möjlighet att få grundläggande träning på en individanpassad nivå. Tjänsten använder sig av interaktiva övningar som bygger på phonics (ljudningsmetoden). Materialet består av sju nivåer från fonologisk medvetenhet, via bokstavskunskap och sammanljudning av enkla stavelser och ord, till bland annat ljudstridig stavning, dubbelteckning och sammansatta ord.
Lexia Provia är ett verktyg avsett för elever med dyslexi och/eller språkligt betingade inlärningssvårigheter. Det är ett verktyg med massor av självrättande övningar och tester. Det enda som behövs för att kunna arbeta med de språkförstärkande övningarna är en internetansluten dator eller surfplatta. Läraren kan enkelt planera och följa upp arbetet för varje enskild elev och eleven kan arbeta såväl i skolan som hemma med de tilldelade uppgifterna. Övningarna vänder sig till F-9, men också till elever i gymnasium och vuxenutbildning.
Lexiflow är en kombinerad plattform av våra mest populära verktyg och ersätter ClaroRead, AppWriter och Oribi Speak. Med LexiFlow kan du enkelt få all den hjälp du behöver för att förbättra din läs- och skrivförmåga på ett och samma ställe. Vi har utvecklat LexiFlow med hjälp av svenska lingvistiska experter för att förstå hur olika människor tar till sig och uttrycker sig i text. Detta säkerställer att verktyget är anpassat efter individuella behov. LexiFlow representerar vår gemensamma vision; att skapa verktyg som ger alla rätt till att förstå och bli förstådda.
SkrivaText är ett program som hjälper dig i ditt skrivande. Du får hjälp med rättstavning och grammatikkontroll även vid grava stav- och grammatikfel. Med SkrivaText kan du också utveckla kvaliteten i dina texter genom programmets inbyggda analysfunktion. Som ytterligare stöd innehåller SkrivaText flera ordböcker där du kan slå upp och få förklaringar av olika ord.
Vi visar hur vår screeningprocess fungerar, där vi använder avancerad AI-teknologi för att mäta elevernas läsförmåga. Vi kommer även att presentera hur systematiskt arbete med läsutveckling kan integreras i hela skolans verksamhet, från klassrummet till skolledningen. Dessutom berättar vi om hur man kan väva in läsundervisning i alla ämnen i grundskolan, vilket hjälper elever att förbättra sina läsfärdigheter genom hela sin skolgång. Lexplore strävar efter att ge skolor de verktyg de behöver för att stödja varje elevs läsresa på ett effektivt och holistiskt sätt. (Vid behov löses licens av respektive skolenhet)
Stödteamet erbjuder insatser i förskola, grundskola, gymnasium, anpassad grundskola och gymnasieskola. Vi arbetar på såväl individ- som grupp- och organisationsnivå. Med våra olika kompetenser bidrar vi tillsammans med verksamheterna till goda lärmiljöer och ökad likvärdighet. Vi medverkar till att skapa förutsättningar för barn och elever att nå så långt som möjligt i sin utveckling och utbildning. I Stödteamet arbetar bl. a. specialpedagoger med inriktning rörelse/motorik, hälsa, hörsel, tal, språk och kommunikation samt IF, NPF och beteendeproblematik och logopeder med specialinriktning barns och ungdomars tal-, språk och kommunikationsutveckling, läs- och skrivinlärning samt kompetens inom Alternativ Kompletterande Kommunikation (AKK). För mer information: Stödteam | Nacka kommun
Du hittar mer information om Nacka kommunala skolors kompensatoriska verktyg här
Du anmäler dig till eftermiddagen här
OBS! Sista dagen för anmälan är 16 september. Om du skulle ha några frågor, maila nkssupport@nacka.se
Tyvärr kräver kartan en nyare webbläsare med javascript aktiverat för att fungera. Du kan alltid använda listvyn för att se aktuella evenemang.
Sidan uppdaterades: