Specialpedagog
Exempel på teman: språkstörning och språklig sårbarhet, språkutveckling i förskoleåldern, stöd och anpassningar till barn och elever, grundläggande läs- och skrivundervisning, motorisk screening, rörelse för bättre lärande, ljudmiljö i skola och förskola, TAKK, HLR-kurser (Hjärt-lungräddning).
Den 1 januari 2022 förändrades finansiering och rutiner för stödinsatser från Barn- och elevhälsans stödteam. Tjänsterna finansieras nu på samma sätt som för de övriga professionerna inom barn och elevhälsan, genom att skolor (och för stödteamets insatser även förskolor) debiteras en viss procentuell kostnad av sin budget, beräknad på aktuell skolas/förskolas intäkter.
Arbetar du i förskola/skola och har kontakt med ett barn/en elev, där du undrar över de språkliga förutsättningarna? Du kanske undrar hur du bäst kan stötta och underlätta för barnet/eleven? Hur ser den typiska språkutvecklingen ut? När är det dags att reagera och söka vidare hjälp när utvecklingen inte går som den ska?
Att tillägna sig ett språk kan till synes gå helt av sig själv, men kan för vissa vara en stor utmaning. Ca 10-15 % av förskolebarn uppvisar en språklig försening/språksvårigheter och ca 5-7 % har språkliga svårigheter som motsvarar en specifik språkavvikelse.
Har du en avgränsad fråga eller fundering kring barns tal- och språkutveckling kan du vända dig till: Logoped Catharina Alvin, Barn och elevhälsan i Nacka svarar på din fråga och hjälper dig med vidare rekommendationer om så skulle behövas.
Sidan uppdaterades: