Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nobelpristagaren David Julius besöker Björknässkolan

Den 9 december klockan 09.30 får Björknässkolan i Nacka besök av David Julius som fick Nobelpriset i medicin 2021 för sin forskning om vad som händer när vi äter chilipeppar.

Vår förmåga att känna värme, kyla och beröring gör att vi kan tolka världen omkring oss. Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi får dessa sinnesförnimmelser? Hur kommer det sig till exempel att vi upplever hetta eller smärta när vi äter chilipeppar? Det har Nobelpristagaren David Julius tagit reda på och den 9 december kommer han till Björknässkolan för att berätta om sina upptäckter.

För Monika Neuman, rektor för Boo rektorsområde, innebär David Julius besök att en gammal dröm går i uppfyllelse:
– Jag är nästan överexalterad! Jag har under mina tretton år som skolledare årligen skickat mejl till Nobelstiftelsen för att bjuda in Nobelpristagare till våra skolor och äntligen har jag fått ett positivt besked. Nobelpriset är verkligen något alldeles extra. Det är det som vårt lilla land är mest känt för runt om i världen.

David Julius kommer att välkomnas under högtidliga former av Björknässkolans elever och barn från Eklunda och Björknäs förskolor. Därefter kommer pristagaren att presentera sin forskning och bli utfrågad av ett antal elever i skolans aula. Besöket avslutas med en rundvandring i skolans lärosalar. David Julius kommer sedan att äta lunch med elever på Boo gårds skola. Eleverna står för servering, bordssällskap och lunchunderhållning i form av nyckelharpa, piano och sång.

– Det är så häftigt att eleverna får träffa en Nobelpristagare i medicin. Jag har själv en bakgrund som lärare i matematik och NO och vet att det är viktigt att få fler elever att intressera sig för dessa ämnen. Nobelpriset inspirerar och visar att allt är möjligt. Att få eleverna att hitta sin nisch och att få dem att växa är det som driver mig som skolledare, säger Monika Neuman.

David Julius upptäckt kan användas i forskning om hur man till exempel kan utveckla metoder för att behandla människor som lever med ständig smärta. David Julius är professor vid University of California i USA.

Vill du veta mer? Kontakta Monika Neuman, monika.neuman@nacka.se, tfn: 070-431 86 53.
Läs mer om David Julius
Läs mer om Björknässkolan

Sidan uppdaterades: