Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Sydkoreansk delegation på besök inför skolsamarbete

Nio skolchefer från Sydkorea har besökt Nacka gymnasium och Myrsjöskolan för att undersöka om ett 20-tal av deras elever och några lärare kan delta i skolornas naturvetenskapliga undervisning i höst.

Det var i höstas som Chungcheongbuk-do Office of Education i Sydkorea tog kontakt med Nackas kommunala skolor som sedan många år tillbaka har haft ett samarbete med en annan provins i Sydkorea.

– De mejlade mig för att de ville utöka sina kontakter i Sverige och arrangera en studieresa hit, till Nobelprisets hemland, för en grupp elever som är särskilt intresserade av naturvetenskap, teknik och matte, berättar Jonatan Lannemar som är utbildningsstrateg.

Jonatan kopplade in Patrik Lundqvist, förstelärare i biologi, kemi, fysik, teknik och matematik på Myrsjöskolan, och Anna Stiby, lektor och förstelärare i biologi och kemi på Nacka gymnasium. Båda har fått Ingvar Lindqvists pris av Kungliga Vetenskapsakademien och tidigare varit involverade i olika internationella samarbeten med elever.

– Det finns väldigt många fördelar med internationella samarbeten för både elever och lärare. Några av dem är att eleverna får se och tänka ur ett annat och mer globalt perspektiv, och att vi som lärare får nya idéer till vår undervisning. Att kombinera våra styrkor med Sydkoreas i undervisningen är en vinnande kombination, säger Patrik Lundqvist.

Under besöket, som ägde rum den 22 maj, tittade de in på olika lektioner och fick tillfälle att diskutera olika frågor. Många av frågorna kretsade kring Sveriges skolsystem och hur lärarutbildningen fungerar. De var nyfikna på Nackas skolors elevresultat, hur vi arbetar med hållbar utveckling, fritidsverksamhet, elever med utmaningar, elevers inflytande och lärares kompetensutveckling. Dagen avslutades med ett samtal om hur det eventuella elev- och lärarsamarbetet skulle kunna se ut.

– Vi tänker att man kan jobba med ett gemensamt projekt där båda länderna först arbetar på distans med samma frågeställningar. När de väl träffas samarbetar de i grupp kring projektet och utbyter olika lösningar. Vi får ser var vi landar när vi diskuterar vidare kring detaljerna, säger Anna Stiby.

Vill du veta mer?

Kontakta Jonatan Lannemar, jonatan.lannemar@nacka.se.
Läs mer om Nackas kommunala skolors internationella samarbeten.
Läs mer om Ingvar Lindqvistprisen.

Mellanrum.PNG

Sidan uppdaterades: