Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Novelltävling 2021

Årets novellvinnare är äntligen korade efter lång tid av hårt juryarbete! Som vanligt möttes juryn av många fint skrivna noveller på temat kärlek, sex och relationer. Vi svensklärare på högstadiet är så stolta över våra elever och vår fina tradition!

Novelltävling alla.jpg

Syftet med novelltävlingen är att lyfta fram det kreativa skrivandet och att öva inför vårens nationella prov.
Efter novellskrivandet är det dags för högstadiets svenskalärare att agera jury och kora årets vinnare!
Enligt tradition bjuds eleverna i åk 8 in till en stämningsfull ceremoni i aulan - men i år sker detta i respektive klassrum.
I år har vi instiftat en ny kategori - årets bubblare - där vi lyftar fram en elev som gjort stora framsteg i sitt skrivande.

Årets bubblare

Historiens första pristagare i kategorin Bubblare går till en elev som gjort en fantastisk resa. Det pyrande intresset för skrivande har flammat upp till en brinnande kreativitet och breddat register. Från berättelser som uteslutande handlade om fotboll till en novell som fördomar, medmänsklighet och värme.

STORT GRATTIS TILL DAVID CHAM 9B

Årets förstapristagare

Ett bedårande bidrag till novelltävlingen med två unga människor som lever sina liv parallellt i samma hus, den unge mannen fått veta att den nyinskaffade katten blir lycklig så länge hon bara får mat, vatten och fluff..och den unga kvinnan som mekaniskt tänker att snart kommer allt bli bra...
Under en svindlande sekund möts de båda och på hennes tröja står namnet på hans favoritband. Som en om en blixt från klar himmel inser plötsligt både den unge mannnen och läsaren vad FLUFF är - (novellen skildrar det vi alla anar - störst av allt är kärleken!)

STORT GRATTIS TILL JOEL GRADIN 9D

Årets andrapristagare

I novellen ställs frågan “Vem är jag?” till en tyst spegelbild som inte ger svar och huvudpersonen är fast i ett destruktivt förhållande som hon inte tar sig ur. De träffande formuler- ingarna och den sinnrika dramaturgin gör att läsaren anar saker som inte står utskrivna. Redan i inledningen förstår man att personen i den mörknade dunjackan inte vill gott och frustrationen stiger i takt med insikten om att han kommer stå där i dörröppningen på nytt.
En skickligt skriven novell som väcker läsarens lust att läsa vidare.

STORT GRATTIS TILL FREJA ALBERTS BERGSTRÖM 9D

Årets tredjepristagare

I gåtfullheten av ett du och ett jag, balanserar novellen på ett tunt livssnöre där frågan handlar om att vara eller att inte vara. Att vara jag eller att vara du? I korta andetag och skicklig komposition kastas läsaren mellan två gestalter. En gestalt som är du, den starka, den som klarar av vad som helst och en gestalt som är jag, den svaga, den som inte vill och säger förlåt. Två gestalter i en själ.
Novellen väcker staka och viktiga frågor kring tvivel på sin egen styrka och kring psykologisk ohälsa, samtidigt som ordens träffsäkra kraft ger läsaren styrka att vilja hjälpa, förändra och svara på den där frågan… Att vara!
Finstämt och effektivt berättat om en pojke i en ny klass och om hur vänlighet och öppenhet alltid vinner till slut.

STORT GRATTIS TILL FILIPPA ANDERSSON 9B

Sidan uppdaterades: