Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Digitala vattenmätare i hela Nacka

Nacka vatten och avfall tar nya steg inom digitalisering. Alla kunder som har en fastighet ansluten till Nacka kommuns VA-nät kommer nu att få en digital vattenmätare. På de här sidorna kan du läsa mer om den nya mätaren och hur din mätarplats behöver kontrolleras och förberedas inför mätarbytet.

Flera fördelar med digital vattenmätare

  • Den digitala mätaren har fjärravläsning och skickar automatiskt in mätarställningen istället för att du själv registrerar den.
  • Den digitala avläsningen ger dig bättre koll på din egen förbrukning.
  • Du kommer att faktureras för den faktiska vattenförbrukningen, istället för den beräknade förbrukningen.
  • Med den nya vattenmätaren blir det lättare att snabbt upptäcka eventuella läckor eller droppande kranar.

Den nya vattenmätaren drivs av ett batteri med lång livslängd och behöver inte strömförsörjas med någon fast elinstallation. Fjärravläsningen är inte beroende av någon uppkoppling hos dig som kund.

Hydrus vattenmätare

Bilden ovanför visar typen av vattenmätare som installeras i hushållen i Nacka.

Om mätarbytet

Att byta vattenmätare hos alla våra kunder är ett stort och långsiktigt arbete som startar sommaren 2023 och förväntas bli klart under 2025. Arbetet kommer att genomföras i etapper i olika delar av kommunen.

Kostnadsfri installation

Du betalar ingenting för den nya vattenmätaren eller installationen, men mätarbytet kan medföra kostnader om du inte har en godkänd mätarplats (läs mer nedan). Installationen görs av vår samarbetspartner Hydrostandard Mätteknik Nordic, och tar vanligen mellan 15 och 30 minuter. Under mätarbytet är vattnet i fastigheten avstängt.

Läs mer om tidsplan och tidsbokning

Fastighetsägaren ansvarar för att mätarplatsen är godkänd

För att vi ska kunna genomföra bytet av vattenmätare måste mätarplatsen i din fastighet uppfylla vissa krav. Om mätarplatsen inte uppfyller kraven kommer du att behöva åtgärda detta. Kom ihåg att eventuella åtgärder av mätarplatsen bekostas av fastighetsägaren.

Här kan du läsa mer om kraven på mätarplatsen

Kontrollera dina kontaktuppgifter

Det är viktigt att vi alltid har aktuella kontaktuppgifter till dig. Därför vill vi be dig att använda vår nya e-tjänst för att kontrollera att vi har rätt telefonnummer och mejladress till dig.

Här hittar du e-tjänsten för kontaktuppgifter

Enligt Lagen om allmänna vattentjänster ska en vattenmätare bytas ut minst vart tionde år. Bytet görs för att både du som fastighetsägare och vi som vattenleverantör ska vara säkra på att mätning av vattenförbrukningen blir rätt och att mätaren fungerar som den ska i övrigt.

Sidan uppdaterades: