Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Träblåsinstrument

Blockflöjt, tvärflöjt, oboe, klarinett, saxofon

Info om Träblåsinstrument

Om du är nyfiken på ett instrument man blåser i är det här instrumentgruppen för dig. Blåser, det gör man på olika sätt, beroende på vilket instrument du väljer. De flesta instrumenten finns i små storlekar för de yngsta. Alla instrument passar för solospel i de flesta genrer. Du får tidigt spela tillsammans med andra i ensemble eller orkester.

Blockflöjt

Blockflöjten finns i åtta olika storlekar. De fyra vanligaste är sopran, alt, tenor och bas. Sopranblockflöjt är den storlek som oftast passar bäst att börja spela på. Så småningom är det naturligt att fortsätta med altblockflöjt. Övriga storlekar används i första hand vid ensemblespel. I enkel form får våra elever pröva att spela på dem redan under det första spelåret.

Tvärflöjt

Precis som det låter, håller man flöjten ”på tvären” och blåser ungefär som när man blåser i en flaska. Tvärflöjten tillverkades från början av trä, därför hör den till träblåsinstrumenten. Numera tillverkas den i olika metaller. Tvärflöjten har en ljus och varm klang.

Klarinett

I klarinetten får du ljud genom att blåsa genom ett tunt rörblad, du byter ton med hjälp av ett antal klaffar. Det är ett lätt instrument att komma igång med. Den är liten och behändig och går lätt ner i en vanlig skolryggsäck.

Saxofon

I saxofonen får du ljud genom att blåsa genom ett tunt rörblad, du byter ton med hjälp av ett antal klaffar. Saxofonen är ett lätt instrument att komma igång med. Redan efter några lektioner brukar man kunna spela enklare låtar.

Oboe

Oboe är instrumentet för dig som gillar att spela vackra melodier. Du får ljud genom att blåsa i ett så kallat dubbelt rörblad av trä som sätts i längst upp på oboen. Eftersom öppningen på röret är så liten behöver luften pressas in med ett tryck och detta görs genom att magmusklerna får jobba samtidigt som du blåser in luft i röret och instrumentet. Genom att trycka på de olika klaffarna byter du ton.
Oboen har en känslosam och varm klang och i orkester är oboen ett viktigt instrument som ofta får spela fina melodier.

Hur går det till?

Det här får du lära dig

  • Spela melodier
  • Spelteknik
  • Gehörsspel
  • Notläsning
  • Improvisation

Dessutom erbjuds möjlighet att:

  • Vara med i vår orkesterskola och våra blåsorkestrar
  • Delta i Nacka musikskolas breda orkesterverksamhet, både som solist och i ensemble

Så här börjar vi

Undervisningen sker antingen individuellt eller i grupp. Till att börja med lär du dig att blåsa på rätt sätt för att få en fin ton i ditt instrument. Enkelt melodi- och gehörsspel utvecklar din motorik och musikalitet på ett lustfyllt sätt. Efterhand får du lära dig spela efter noter. Redan under ditt första spelår får du möjlighet att spela på konsert.

För att det ska bli lustfyllt och roligt att spela så behöver du öva på ditt instrument hemma.

Vad händer sedan?

Du och din lärare väljer musik och övningar efter ditt intresse, som utvecklar din spelförmåga. Vi skapar möjligheter för dig att spela i olika grupper, så att du utvecklas musikaliskt och socialt tillsammans med spelkompisar.

För dig som vill satsa

För dig som vill lägga ännu mer tid och verkligen satsa på ditt instrument finns möjlighet att söka till förberedande utbildning inför fortsatta musikstudier: Nacka musikakademi. Se mer info under fliken Nacka musikakademi.

Anmäl dig här till Nacka musikskola

Sidan uppdaterades: