Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Brassinstrument (Bleckblås)

Trumpet, valthorn, trombon, baryton och tuba.

Info om Brassinstrument

Om du är nyfiken på ett instrument man blåser i är det här instrumentgruppen för dig. Blåser, det gör man på olika sätt, beroende på vilket instrument du väljer. De flesta instrumenten finns i små storlekar för de yngsta. Alla instrument passar för solospel i de flesta genrer. Du får tidigt spela tillsammans med andra i ensemble eller orkester.

Gemensamt för bleckblåsinstrumenten är att du får ljud genom att du pressar luft genom läpparna mot ett runt munstycke.

Trumpet

Trumpeten är ett solo- och orkesterinstrument och används i olika musikstilar som jazz, klassiskt och pop. Trumpeten är det minsta brassinstrumentet med en ljus och klar klang.

Valthorn

Valthornet är brassinstrumentet med störst tonomfång. Om man rätar ut det blir det nästan tre meter långt. Det används som solo- och orkesterinstrument i olika musikstilar och har både en mjuk och kraftig klang.

Trombon

Trombonen är ett solo- och orkesterinstrument med mörkare klang än trumpeten. Det är det enda brassinstrumentet som har ett drag istället för ventiler för att byta toner. Trombonen används i många olika musikstilar som jazz, klassiskt och pop.

Baryton

Baryton ser ut som en liten tuba men låter mer likt en trombon. Barytonet används som melodi- och orkesterinstrument i olika musikstilar.

Tuba

Tuban används både som solo- och orkesterinstrument i olika musikstilar. Den har en mörk och varm klang. Tuban är det största brassinstrumentet och är basen i blåsorkestern.

Hur går det till?

Det här får du lära dig

  • Spela melodier
  • Spelteknik
  • Gehörsspel
  • Notläsning
  • Improvisation

Dessutom erbjuds möjlighet att:

  • Vara med i vår orkesterskola och våra blåsorkestrar
  • Delta i Nacka musikskolas breda orkesterverksamhet, både som solist och i ensemble

Så här börjar vi

Undervisningen sker antingen individuellt eller i grupp. Till att börja med lär du dig att blåsa på rätt sätt för att få en fin ton i ditt instrument. Enkelt melodi- och gehörsspel utvecklar din motorik och musikalitet på ett lustfyllt sätt. Efterhand får du lära dig spela efter noter. Redan under ditt första spelår får du möjlighet att spela på konsert.

För att det ska bli lustfyllt och roligt att spela så behöver du öva på ditt instrument hemma.

Vad händer sedan?

Du och din lärare väljer musik och övningar efter ditt intresse, som utvecklar din spelförmåga. Vi skapar möjligheter för dig att spela i olika grupper, så att du utvecklas musikaliskt och socialt tillsammans med spelkompisar.

För dig som vill satsa

För dig som vill lägga ännu mer tid och verkligen satsa på ditt instrument finns möjlighet att söka till förberedande utbildning inför fortsatta musikstudier: Nacka musikakademi. Se mer info under fliken Nacka musikakademi.

Anmäl dig här till Nacka musikskola

Sidan uppdaterades: