Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Det går inte att signera en Abou e-tjänst på mobilen med BankID/Mobilt BankID Felsökning pågår.

Läs mer...

Stråkinstrument

Fiol, altfiol, cello och kontrabas

Info om Stråkinstrument

Stråkfamiljen består av fiol (violin), altfiol (viola), cello och kontrabas, där fiolen har den ljusaste och kontrabasen den mörkaste tonen. Med hjälp av stråken uttrycker du, likt sångrösten, olika toner, klanger & färger.

Stråkinstrumentet används i många musiksammanhang och genrer. Du kan spela solo eller delta i en orkester/ensemblegrupp. Du kan spela klassisk musik, folkmusik och pop m.m.

Det här får du lära dig

  • Låtar/stycken från nybörjare till avancerad nivå
  • Spela på gehör, efter noter och att improvisera.
  • Olika musikstilar; klassiskt, folkmusik, pop m.m
  • Samspela med andra
  • Uppträda från det lilla formatet till det stora, både som solist och i ensemble

Dessutom erbjuds du möjlighet att träffa nya kompisar genom delta i speldagar och projekt. Nacka musikskola har en mängd stråkorkestrar som kompletterar det ”egna” spelandet.

Så här börjar vi

Du börjar med fördel att spela i grupp. Vi har en gedigen pedagogik för nybörjare, där vi på ett lekfullt sätt lär dig grunderna på ditt instrument. Du får börja med enkla spelstämmor på de 4 strängarna för att lära dig skapa ett bra ljud med stråken. Sedan utökar vi tonförrådet och du lär dig spela melodier. Du får lära dig att spela på gehör och även efter noter/tabulatur. Genom lekar, spel och pyssel får du lära dig notsymboler och rytmer. Du får även möjlighet att deltar i vår konsertverksamhet.

För att det ska bli lustfyllt och roligt att spela så behöver du öva på ditt instrument hemma.

Vad händer sedan?

Övning ger färdighet!

Du fördjupar ditt melodispel och tillsammans med din lärare väljer ni låtar/stycken som passar dig och din ambitionsnivå. Vi skapar möjligheter för dig att delta i samspel och olika ensembleformer på just din nivå. När du spelat några år och kommit igång bra med din notläsning finns även möjlighet att avancera i vår orkestertrappa. Alltefter din önskan får du delta i olika konserter, solistiskt eller i grupp.

För dig som vill satsa

På denna nivå samarbetar du och din lärare helt kring ett upplägg som passar dig. Du får fortsatt handledning i ditt eget musikskapande och möjlighet att ta ansvar för egna uppträdanden. Om du önskar förbereder vi dig inför sökningar till högre studier i musik.

För dig som vill lägga ännu mer tid och verkligen satsa på ditt instrument finns möjlighet att söka till förberedande utbildning inför fortsatta musikstudier: Nacka musikakademi. Se mer info under fliken Nacka musikakademi.

Stråkklass Älta skola

I ett samarbete med Älta skola erbjuder Nacka Musikskola stråkundervisning, fiol och cello, för blivande elever i skolår 1. Stråkklassundervisningen fortgår även under åk 2 och 3. Undervisningen är gehörsbaserad de 2 första åren.
Alla elever deltar i en grupplektion 2 gånger/vecka, en lektion i liten grupp och en lektion i storgrupp.
Till denna kurs använder du en ämnescheck och en ensemblecheck.
Instrumenten kan hyras av Nacka Musikskola i mån av tillgång.

Anmäl dig här till Nacka musikskola

Sidan uppdaterades: