Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

ABC Tonår och Föräldrawebben

Familjemottagningen i Nacka utvecklar stödet  till föräldrar med tonårsbarn. Under 2021-2022 deltar vi därför i en studie kring ABC Tonår och Föräldrawebben. Läs mer om studien och hur du anmäler dig.

ABC Tonår och Föräldrawebben

Familjemottagningen i Nacka utvecklar just nu stödet till föräldrar med tonårsbarn. Under 2021-2022 deltar vi, tillsammans med andra kommuner i länet, i en studie kring föräldraträffarna ABC Tonår och onlinestödet Föräldrawebben. Studien leds av Karolinska institutet i samarbete med Stockholms stad och Länsstyrelsen i Stockholm.

Alla föräldrar, bonusföräldrar eller andra vuxna som lever med tonåringar (12-18 år) hemma kan nu anmäla sig till studien. Som deltagare kommer du att lottas till antingen ABC-Tonår, Föräldrawebben eller väntelista. Du kommer att få besked i god tid innan vilket stöd du kommer att erbjudas. Lottas du till väntelista kommer du terminen efter få välja om du vill gå ABC-Tonår eller Föräldrawebben. Innan och efter studien kommer alla deltagare, även de tonåringar som vill, svara på enkäter online.

Syftet med både ABC Tonår och Föräldrawebben är att stärka relationen mellan förälder och tonåring, minska konflikter och bidra till att tonåringen mår bra. Metoderna bygger på forskning och utgår från teman som rör föräldraskap och tonårstid.

ABC Tonår är gruppträffar som leds av utbildade gruppledare från Familjemottagningen i Nacka. Det är fyra träffar där diskussioner varvas med filmklipp och forskning. Mellan träffarna har deltagarna tillfälle att pröva och öva hemma.

Föräldrawebben är ett onlinestöd som gås igenom på egen hand. Som deltagare har du kontakt via chatt med en utbildad föräldraguide från Familjemottagningen i Nacka. Det är fyra avsnitt som du kommer att arbeta med via datorn, du läser texter, titta på filmer samt svarar på frågor. Du får också praktiska övningar att pröva och öva på hemma. Det finns även sex bonusavsnitt som blir tillgänliga efter du avslutat de fyra grundavsnitten.

När är träffarna i ABC Tonår? När startar Föräldrawebben?

Under hösten erbjöd vi två omgångar av studien kring föräldraträffarna ABC Tonår och onlinestödet Föräldrawebben. Intresset var stort och föräldrarna har varit nöjda med båda programmen. Vi vill rikta ett varmt tack till alla föräldrar i Nacka som deltagit och fortfarande deltar i studien, ni bidrar till utvecklingen av stödet till föräldrar med tonårsbarn.

Nu väntar vi på resultaten och besked från ansvariga för studien för att kunna ta nästa steg och planera nya ABC Tonår grupper och även uppstart av Föräldrawebben till våren 2023.

Vill du få information om nästkommande starter av ABC Tonår eller Föräldrawebben?

Vill du få aktuell information om nästkommande grupper/onlinestöd till föräldrar med tonårsbarn, gör en intresseanmälan

Sidan uppdaterades: