Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Måltider och specialkost

I våra förskolor serveras det en till två varmrätter varje dag, varav en är vegetarisk. Till detta erbjuder vi även en gedigen salladsbuffé. För de barn som av olika anledningar inte kan äta den ordinarie kosten finns det möjlighet att få specialkost serverad. Specialkost kan erbjudas till barn med livsmedelsallergier och intoleranser eller till barn som på grund av andra medicinska skäl behöver anpassad kost.

Vår ambition är att ge våra matgäster en positiv måltidsupplevelse varje dag. Vårt uppdrag är att laga och servera god och näringsriktig mat så att barn orkar leka och lära.

Det serveras en eller två varmrätter varje dag, varav en är vegetarisk. Till detta erbjuder vi även en gedigen salladsbuffé där våra matgäster kan hitta spännande komplettering till sin tallrik.

Vi väljer i första hand kött, fågel, ägg och mjölk från Sverige. Fisken vi serverar är MSC-märkt eller ansvarsfullt odlad. Vi källsorterar och arbetar aktivt för att minska matsvinnet och det matavfall som uppstår blir biobränsle. Vi strävar efter att öka andelen ekologiska produkter. Mjölken och bananerna vi köper är alltid ekologiska.

Våra måltider följer:
Livsmedelsverket - Nationella riktlinjer för måltider i skolan.pdf

Nackas kommunala skolor - Hållbara måltider. (PDF-dokument, 1,1 MB)

Specialkost, anpassad måltid och behovanpassad måltid

Förskolan ska tillhandahålla säkra, goda och näringsriktiga måltider till alla barn. De som av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden behöver ansöka om specialkost.
Specialkost innebär att kosten anpassas av medicinska skäl som till exempel vid födoämnesallergi eller celiaki. Ansökan görs via kommunens e-tjänst.

Anpassad måltid avser anpassningar av etiska eller religiösa skäl. Ansökan görs via kommunens e-tjänst.

Behovsanpassad måltid Anpassningarna kan vara nödvändiga på grund av sensoriska, kognitiva eller utvecklingsbetingade funktionsnedsättningar. Om ditt barn har behov av anpassning, ta kontakt med biträdande rektor. Förskolan beslutar om eventuella anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att barnet ska klara sin vistelse i förskolan.

Ansök om specialkost och anpassad måltid

Mellanrum.PNG

Sidan uppdaterades: