Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Information om specialkost

Kommunen ska tillhandahålla säkra, goda och näringsriktiga måltider till alla barn och elever. De som av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden behöver ansöka om specialkost.

Vegetariskt på menyn varje dag i skolan

Varje dag serveras två måltidsalternativ i skolan, varav minst ett vegetariskt* alternativ. Det innebär att den som vill äta vegetariskt i skolan inte behöver beställa detta i e-tjänsten. Barn i förskola behöver däremot beställa vegetarisk mat i e-tjänsten. På förskolorna serveras enbart en maträtt per dag.

*Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk kost, vilket innebär att maten kan innehålla mjölk och ägg.

Information om nötter, jordnötter, sesamfrön och mandel

Nackas kommuns förskolor och skolors kök använder inte jordnötter, nötter, sesamfrö eller mandel, men vissa livsmedel som serveras till normalkosten kan innehålla spår av nötter och därför är det av yttersta vikt att anmäla allergi mot just nötter och jordnötter.

Information om laktosintolerans hos barn under fem år

Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos. Tillståndet är ofarligt men kan vara obehagligt. Laktosintolerans är mycket ovanligt hos barn under fem år. Om ett barn har problem med magen är det därför troligare att det beror på något annat än laktosintolerans. Om misstanke finns att barnet reagerar på mjölk är det viktigt att söka vård för att få rätt diagnos. Det som misstänks vara laktosintolerans kan vara en mjölksproteinallergi eller ha annan medicinsk orsak t.ex. en obehandlad glutenintolerans. ​

Här kan du läsa mer om laktosintolerans: https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/allergier-och-overkanslighet/laktosintolerans/

Viktigt att anmäla frånvaro

Vid sjukdom eller ledighet, meddela skolan/förskolan före kl. 8 eller så tidigt som möjligt för att undvika att specialkost tillagas och slängs.

Mellanrum.PNG

Ansökan om specialkost

Ansökan om specialkost görs av vårdnadshavare eller god man.

Ansök om specialkost

Mellanrum.PNG

Foto: Sofia Good.

Sidan uppdaterades: