Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Regler om avfall

Här kan du läsa om de regler som styr avfallshanteringen och hur ansvarsfördelningen ser ut.

Renhållningsordning med avfallsföreskrifter och avfallsplan

Alla kommuner ska enligt miljöbalken ha en renhållningsordning med avfallsföreskrifter och avfallsplan. Föreskrifterna beskriver bland annat hur kommunen ska sköta sin del av insamlingen och vad som är fastighetsägarens ansvar. Avfallsplanen innehåller mål och åtgärder för hur avfallet ska hanteras på ett effektivt och miljöriktigt sätt.

Nya avfallsföreskrifter och avfallsplan trädde i kraft den 1 juli 2021.

Ansvar för avfallshanteringen

Kommunens ansvar

I Nacka ansvarar Nacka vatten och avfall AB för kommunens insamling av kommunalt. Kommunalt är allt avfall som uppstår i ett hushåll eller därmed jämförligt avfall som uppstår i en verksamhet. Exempel är matavfall, städavfall, latrin, grovavfall, elavfall och farligt avfall. Nacka vatten och avfall ansvarar inte för det avfall som omfattas av producentansvar, samt byggavfall och verksamhetsavfall. För byggavfall och verksamhetsavfall hänvisas till behörig entreprenör alternativt en av nedan avfallsanläggningar.

Annan avfallsanläggning

Kovik, (PreZero)
Lagnövägen, Värmdö
08-519 330 00

Hagby, (SÖRAB)
Frestavägen 10,
Täby Kyrkby
08-505 804 00

Högbytorp, (Ragn-Sells)
Upplands-Bro
08-527 73100

Sofielund, (SRV)
Huddinge
08-608 90 00

Sophämtningen i Nacka utförs av en entreprenör som upphandlats av Nacka vatten och avfall. Även drift av kretsloppscentralerna i kommunen samt insamlingen av fett och latrin utförs av upphandlade entreprenörer.

Fastighetsägarnas ansvar

Fastighetsägaren är skyldig att ha ett insamlingssystem för restavfall och att informera de boende om de insamlingssystem som finns i kommunen.

PRODUCENTANSVAR

Förpackningar (av papper, plast, glas och metall), elavfall (inklusive batterier och ljuskällor), läkemedel, bildäck och bilar omfattas av producentansvar. Lagarna om producentansvar reglerar hur producenterna ska samla in och återvinna sina produkter när konsumenterna inte längre vill ha dem. Producenterna har valt att organisera insamlingen på olika sätt. Läs mer på sidorna om respektive avfall under Sortera ditt avfall så här nedan.

Allas ansvar

Den som innehar avfall ansvarar för att lämna avfallet i de system som Nacka vatten och avfall eller producenterna tillhandahåller.

Sidan uppdaterades: