Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Kemikaliebanta badrummet

Här får du några tips på vad du bör rensa bort från badrumsskåpet för att inte utsätta din kropp och miljön för onödiga kemikalier.

Har du koll på vad alla hygien- och skönhetsprodukter innehåller? Alla ingredienser i kosmetika och hygienprodukter måste anges på förpackningen, men det kan vara svårt att veta vad man ska undvika.

  • Undvik produkter med triclosan. Finns i vissa tandkrämer, tvålar och deodoranter.
  • Mikroplaster är skadliga för vattenlevande organismer. Under produktinformationen döljer det sig ofta under ord som "microspheres", "spherules" eller "polyethylene, PE".
  • Om det står cyklomethicone, cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane eller cyclohexasiloxane i innehållsförteckningen innebär det att produkten innehåller siloxaner. De är både svårnedbrytbara och tas upp av vattenlevande organismer.
  • Välj miljömärkta produkter som påverkar människors hälsa och miljön så lite som möjligt. Kraven skärps regelbundet, vilket gör att produkterna blir mer och mer miljö- och hälsosmarta.

Fundera på om du verkligen behöver alla produkter i ditt badrum. Kanske kan du lätta på kemikalietrycket både på din kropp och naturen.

När du har rensat ditt badrumsskåp så lämna miljöfarliga kemikalier till miljöstationen på kretsloppscentralen eller till den mobila kretsloppscentralen. Gammal medicin lämnas till apoteket.

Läs mer om kemikalier i smink och hygienprodukter på Stockholm vatten och avfalls hemsida. Så undviker du kemikalier i din vardag | Stockholm Vatten och Avfall

Gör dina egna hygienprodukter

Vill du vara säker på vad dina hygienprodukter innehåller, så testa att göra dina egna produkter med ingredienser som finns hemma i köket. Läppbalsam, deodorant, schampo och hårinpackning är exempel på hygienprodukter du kan göra själv.

Du kan hitta mängder av recept på internet. Ett exempel är på Naturskyddsföreningens hemsida. www.naturskyddsföreningen.se/diy-produkter

Sidan uppdaterades: