Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Att sommarjobba inom Nacka seniorcenter

Varje sommar får ett stort antal ungdomar sommarjobb genom Nacka kommun. Somliga av dem kommer till oss på Nacka seniorcenter och får under några sommarveckor prova på att arbeta inom äldreomsorgen. I somras intervjuade vi ungdomarna som varit stationerade på seniorcenter Sjötäppan, här är några av svaren vi fick in. Vissa av svaren är redigerade av utrymmesskäl.

Hur har dina veckor på seniorcenter Sjötäppan varit?

- Jag har trivts väldigt bra och de tre veckorna har gått snabbt. Både boende och personal har varit väldigt trevliga och dagarna har varit roliga och intressanta.

- Tiden här på Sjötäppan har varit lärorik och mycket rolig. Jag har lärt mig mycket om äldreomsorgen i stort, men även om bemötande och trevnad.

- På mitt sommarjobb har jag fått utföra många roliga uppgifter som gjort dagarna roliga och utvecklande.

Vad har du haft för arbetsuppgifter? Beskriv en typisk dag på jobbet.

- De flesta arbetsdagarna började med att vi bakade något på morgonen, ibland tillsammans med någon av kunderna. Innan lunch gick vi oftast på promenader med de kunder som var intresserade av det. På eftermiddagarna ansvarade vi för ett sommarcafe där vi serverade det nybakade ute i trädgården (vid fint väder).

- Ibland gjorde vi någon aktivitet i samband med fikat. Under fikastunden umgicks vi med de boende, serverade dem fika samt hjälpte dem till/från sina lägenheter och ut i trädgården.

- Många olika typer av uppgifter, alltifrån att hjälpa kockarna i köket till att ansvara för olika stationer under en femkamp som personalen anordnade för de boende.

- En stående uppgift jag hade var ”Sommarcafet”, som var en fikastund på eftermiddagen där vi ferieungdomar var ansvariga för allt ifrån förberelser (bakning, dukning m.m) till servering och umgänge med kunderna. Detta var mycket uppskattat av både oss ungdomar och av de äldre verkade det som.

- Vi har lärt oss mycket om att ta ansvar, förbereda, genomföra, göra tidsplaner och även bemötande.

Sommarcafe630x400.gif

Vad var din bild av äldreomsorgen innan du började arbeta på Sjötäppan? Har den bilden förändrats?

- Innan mitt feriearbete inom äldreomsorgen såg jag framför mig att det innebar fysiskt hårt arbete och tunga lyft. Men vi sommarjobbare behövde inte göra alla arbetsuppgifter som den ordinarie personalen utför utan kunde fokusera på att planera och utföra aktiviteter eller bara umgås med de äldre. Vi var aldrig ansvariga för arbete med hygien eller personlig omvårdnad.

- Jag trodde varken att verksamheten eller personalen var så aktiv och hängiven som den visade sig vara.

- På Sjötäppan finns ett stort och märkbart engagemang bland personalen för att göra dagarna så bra och underhållande som möjligt för de som bor där. Det anordnas mycket aktiviteter, utflykter och annat.

- Min bild av äldreomsorgen och seniorcenter har definitivt förändrats till det bättre! Det har varit roligt och viktigt att se att många i personalen är så genuint intresserade och engagerade i sitt yrke.

Utflyktare630x400.gif

Vad ska ni göra efter avslutad arbetsperiod på Sjötäppan?

- Jag ska gå det estetiska programmet på gymnasiet, med inriktning på dans.

- Gå klart gymnasiet, ska börja tredje och sista året i höst.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta inom äldreomsorgen i framtiden?

- Absolut!

- Mina ögon har helt klart öppnats upp för att arbeta inom äldreomsorgen, men just nu har jag ingen aning om vad jag ska satsa på i framtiden.

Vilar630x400.gif

Vad har varit roligast?

- Roligast har varit att höra de äldres historier och upplevelser. Alla har varit med om så mycket och de flesta berättade mer än gärna för oss om olika händelser i deras liv.

- Jag tyckte extra mycket om allsången på fredagarna.

- Det roligaste har varit att lära känna och få en personlig relation till många av kunderna, man ser hur mycket de uppskattar allt vad personalen (och vi) gör för dem.

- Både kunder och personal verkar trivas bra här på Sjötäppan vilket var roligt att se.

Dag-1-630x400.gif

Vilka minnen/händelser tar ni med er från tiden på seniorcenter?

- Många av aktiviteterna har varit roliga och minnesvärda, såsom femkampen eller när vi gjorde en utflykt till ett kapell.

- Jag tyckte väldigt mycket om första dagen, trots att vi inte visste exakt hur allt funkade eller vad vi skulle göra. Vi satt bara ute med de äldre i solen, med hönorna som gick omkring runt våra fötter, alla var så glada över att sitta ute och fika.

- Jag tar med mig Sjötäppans skördefestival som det roligaste minnet från den här tiden. Vid festivalen firades att det som tidigare under året odlats nu äntligen var redo att skördas och ätas. Vi anordnade en femkamp och avslutade dagen med att äta nyskördad potatis med gubbröra. Många var delaktiga och festivalen uppskattades av oss alla som var där.

Sidan uppdaterades: