Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Att arbeta som undersköterska

- Vem är du?

Jag heter Joseph, är 51 år och har arbetat på seniorcenter Ektorp sedan 2007. Före det jobbade jag på andra äldreboenden bl.a. Danvikshem. Jag trivs väldigt bra på Nacka seniorcenter, trots att jag har lång resväg till arbetet så känner jag starkt att det är här jag vill jobba. Det är viktigt för trivseln med bra arbetskamrater, det har jag här och jag känner mig uppskattad både av kollegor och boende. Hela världen finns representerad bland seniorcenter Ektorps personal, man får arbetskamrater/vänner från många olika länder. Det är både kul och lärorikt med alla kulturer som blandas.

- Vilken/vilka utbildningar har du gått?

Grundskola, gymnasium och datautbildning i Kenya. I Sverige har jag studerat på SFI, läst "Svenska som andraspråk", "Svenska som vårdspråk" samt gått undersköterskeutbildningen på kompetensutvecklingsinstitutet i Nacka.

- Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det är en öppen och härlig mötesplats. Tycker det känns roligt att komma hit varje dag, att träffa både boende och kollegor. Det känns meningsfullt att kunna hjälpa våra boende med det de behöver, att vara deras händer och fötter. Man får själv mycket tillbaka vilket ger glädje.

- Vad är det svåraste eller mest utmanande?

Alla dagar är olika, vissa situationer kan såklart vara krävande. Det kan vara jobbigt att känna att man inte räcker till när det inte blir som planerat. Ibland kan man känna dåligt samvete om man inte hinner göra det man har tänkt. När det uppstår stressiga situationer är det skönt att ha erfarna arbetskamrater, man hjälper varandra. Det hjälper även att skoja lite mellan varven.

- Hur är dina arbetstider?

Vi tillämpar önskeschema, vilket innebär stor flexibilitet. Man kan sätta upp sig på dag- eller kvällspass beroende på vad man föredrar.

- Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

På morgonen är vi tre personal (börjar 7.00- 7.30). En förbereder frukost medan de andra delar ut morgonens mediciner och svarar på larm vid behov. Efter det läser vi igenom nattens journalanteckningar och planerar dagens arbete tillsammans. Vi jobbar efter insatskort för att fördela arbetet jämnt och se till att allt blir gjort i tid. Sedan börjar vi hjälpa de boende upp till frukost, duschar, bäddar rent, snyggar till rummen, gör såromläggningar osv. Vi påminner och hjälper de boende som vill gå på dagens aktiviteter, t.ex. utevistelse, gruppgympa eller kulturtimme beroende på veckodag. Lunchen serveras 12.30, vi sitter med vid borden och hjälper till där det behövs. Måltiden är även en social stund där vi pratar om vad som ska hända under eftermiddagen. En personal diskar medan de andra ägnar sig åt omvårdnad och hjälper till att lägga dem som vill vila efter lunchen. Ibland är det aktiviteter eller underhållning även på eftermiddagen. Kaffe serveras vid 15-tiden, middag kl. 17.30.

- Hur tror du att äldrevården kommer utvecklas i framtiden?

Tekniken kommer fortsätta utvecklas, det kommer att förbättra många områden. Jag skulle önska att politikerna la mer pengar inom äldrevården samt att unga människor, kanske framförallt killar, uppmuntras att arbeta med äldre, att våga det. Anställda inom vården kommer förhoppningsvis ha bättre betalt inom framtiden, det kommer locka till sig ännu fler kompetenta och engagerade personer.

Sidan uppdaterades: