Familjemottagningen i Nacka
Adress: Curanten, Smedjegatan 18, plan 5, i Sickla
E-post: familjemottagningen@nacka.se
Telefon: 08-718 91 11
Vi har specialistkompetens inom områden som:
Vi har funnits i kommunal regi sedan 1999 i Nacka och har tillsammans lång erfarenhet av behandlingsarbete. Familjebehandlarna är socionomer, eller jämförbart, och alla har grundläggande psykoterapiutbildning och flertal vidareutbildningar inom områden som familjeterapi, anknytning, relations- och kommunikationsproblematik.
Vi har stor vana att arbeta med både småbarn och tonåringar och går gärna in två behandlare, varav en med fokus på barnet/ungdomen. Vi har god kännedom om kommunen och nära samarbete med skolorna och övriga aktörer i Nacka så som beroendemottagning och socialpsykiatri. Utöver att vi arbetar som familjebehandlare är vi även utbildade nätverksledare och håller i stödgrupper för barn, ungdomar och föräldrar.
Familjemottagningens insatser anpassas alltid efter varje familjs behov. Vid behov är vi vana att arbeta med tolk. Tillsammans utforskar vi vad familjen vill ha hjälp med och formulerar konkreta mål för hur situationen ska vara när familjebehandlingen avslutas. Vår grundsyn är att många system påverkar varandra. Därför kan man tillsammans med familjen behöva träffa personer från familjens nätverk så att relationerna runt barnet och familjen förbättras.
Barnen och ungdomarna tillfrågas alltid om hur de ser på situationen och vilka mål de vill uppnå individuellt och för familjen. Det kan ske genom samtal ihop med föräldrarna, individuellt eller ihop med syskon. Är föräldrarna inte med återförs informationen till dem och socialsekreteraren. Vi ritar nätverkskartor för att ytterligare tydliggöra hur barnet upplever sin situation. Familjebehandlarna ser till att en regelbunden uppföljning görs av hur barnets/ungdomens mål uppnåtts.
Var och ens individuella delmål dokumenteras samt på vilket sätt de ska uppnås. Verktyg kan förutom samtalen i våra lokaler eller arbete hemma hos familjen vara till exempel hemläxor, träna på olika situationer, rita nätverkskarta, använda temakort, möten med andra viktiga personer i nätverket för att få stöd eller lösa konflikter som hindrar en positiv förändring. Målen följs alltid upp på regelbundna uppföljningsmöten med familjen och socialsekreteraren.
Våld i nära relationer med barn i fokus, trappansamtal , lösningsfokuserad samtalsmetodik, anknytningsteori, MI- motiverande samtal , ATV – våld i nära relation, systemteori, nätverksmöten, affektfokuserade metod, gestaltterapi och traumabearbetning.
Basutbildning neuropsykiatri och introduktionsutbildning KBT
Beardslees familjeintervention – en metod att samtal med barn och vuxna om svåra saker i familjer som har förälder med psykisk ohälsa, missbruk eller somatisk sjukdom.
TEACCH utbildning- pedagogiskt förhållningssätt för personer med neuropsykiatriska diagnoser.
COS (Circle of Security) - ett relationsbaserat föräldraskapsprogram som bygger på anknytningsteori.
BiFF- stödgrupp för föräldrar som separerat
Komet – stödgrupp för föräldrar med utagerande barn
Stödgruppsverksamheter för barn till missbrukare, barn till föräldrar med psykisk ohälsa och barn som lever med separerade föräldrar.
ATV-grupp – vuxna som våldsutövare
Tryggare Barn – en samtalsserie som riktar sig till föräldrar som fått in en anmälan om hot eller våld mot sitt barn
Marte Meo - samspelsbehandling som ska hjälpa föräldrar och personal i vård och omsorg att stödja en positiv utveckling hos dem de ansvarar för.
Sorgearbete
Sexologi
Planiavägen 17, 2 tr, vid Sickla köpkvarter
Dag- och kvällstid måndag–torsdag, fredag endast dagtid. Vi är flexibla utifrån bedömning och kundens behov.
God tillgänglighet med många busslinjer och Saltsjöbanan
Finns hiss.
Telefon: 08-718 91 11
E-post: familjemottagningen@nacka.se
Sidan uppdaterades: