Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Lärarakademin på Saltsjöbadens samskola

  • Lärarakademin på Saltsjöbadens Samskola

    - Vi bygger en forskande skola från grunden

Britta Wikman

Britta Wikman

Rektor, Saltsjöbadens rektorsområde

På Samskolan finns de förutsättningar som krävs för att utveckla en forskande skola med utgångspunkt i ett kollegialt lärande. Vi vill visa ett tydligt exempel på att svensk skola kan bli avsevärt bättre genom att lärarna bedriver egen forskning.

Nytt från Lärarakademin

Prisbelönt Fjäderartikel

Ta ett smakprov på vår antologi!

Du har väl inte missat vår antologi med lärarnas vetenskapliga uppsatser från 2018/2019? Antologin ”Forskande lärare: som arbetar heltid i skolan” har sammanställs under ledning av professor Tomas Kroksmark. Boken är utgiven av Studentlitteratur. Nu planerar vi vidare för nästa bok 2021/22!

Vad väljer lärare att forska om?

Hela lärarkollegiet på Saltsjöbadens Samskola har under ett år undervisat, forskat och samtidigt läst kursen Forskande lärare 7,5 poäng på distans. På Samskolans forskningskonferens den 11-12 november berättar de om sin forskning.

Att vända en negativ trend med sköldpaddor och råttor

Lisa Petterson och Katarina Åkerman Gustafsson vid Saltsjöbadens Samskola har skrivit en vetenskaplig artikel om hur man kan vända en negativ trend i en klass och göra studier till norm. Arbetet med artikeln har gett båda författarna en ökad lust att forska på sin undervisning.

Rektor bygger lärarakademi

Rektorn Britta Wikman drömmer om en skola där didaktiken får stort utrymme. Läs artikeln i Lärarförbundets tidning Chef och ledarskap.

Forskande lärare för full måluppfyllelse på Saltsjöbadens Samskola

Saltsjöbadens Samskola startar ett forskningsprojekt där vetenskapliga metoder tar plats i klassrummen. Syftet är att lärare ska få redskap för att kunna forska på sin undervisning och nå ännu bättre resultat. Lärarna kommer utvärdera och analysera undervisningens innehåll och form för att sen utforma förändringsåtgärder.