Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Praktisk information

När du blivit matavfallskund får du en påshållare och papperspåsar att använda för sortering av avfallet. Vi har samlat praktisk information om matavfallspåsar och påshållare här.

Matavfallspåsen

Matavfallspåsarna rymmer cirka 7 liter matavfall och är av papper, vilket är en förnybar råvara. Pappret är våtförstärkt och släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar.
Plast- eller majsstärkelsepåsar får inte användas till matavfallet. Materialet gör det svårare att återvinna matavfallet och skapar problem i anläggningen. Sätt inte en plastpåse varken i eller runt papperspåsen, det förstör ventilationen och papperspåsen blir blöt och går sönder. Fyll endast matavfallspåsen upp till den streckade linjen och rulla sedan ihop den. Vi rekommenderar att påsen byts efter max 3 dagar.

Tips om matavfallspåsen

Så här undviker du fukt:

  • Använd alltid påshållaren. Den ventilerar påsen och tillåter fukten att gå ur matavfallet.
  • Låt blött avfall rinna av i slasken innan det läggs i påsen.
  • Lägg hushållspapper med matavfallet, det suger upp en hel del av fukten.
  • Fyll endast påsen till den streckade linjen.
  • Byt påse efter 1-3 dagar, även om den inte är full.
  • Rulla ihop påsen noggrant innan du lägger den i kärlet.

Så här undviker du lukt:

  • Skölj skaldjursresterna och vira in dem i hushållspapper innan du lägger dem i påsen.
  • Du kan även lägga fiskrens och räkskal i frysen och slänga det vid tömning av kärlet.
  • Rulla ihop papperspåsen noggrant innan du lägger den i kärlet.
  • Rengör ditt kärl regelbundet, gärna en extra gång på sommaren.
  • Ställ kärlet i skuggan under de varma sommarmånaderna.

Att tänka på vintertid:

  • Låt matavfallet rinna av så mycket som möjligt innan det läggs i matavfallspåsen. Då undviker du blöta påsar och fastfrysning i kärlet.
  • Lägg om möjligt ut påsen att frysa en stund innan du lägger den i kärlet.
  • Lägg ett par matavfallspåsar i botten på kärlet för att undvika fastfrysning.
  • Skaka på kärlet regelbundet och peta loss eventuellt fastfrusna påsar. Detta är fastighetsägarens ansvar. Blir några påsar kvar efter tömning lossnar de när det tinar. Vanligtvis finns det tillräckligt med plats kvar till nästa tömning och luktproblem uppstår inte vid kyla.
  • Snöröj runt kärlet så det kan rullas till sopbilen vid tömning, och ställ det så att snöröjningen kan komma fram.

Att tänka på sommartid:

  • Ställ om möjligt kärlet i skugga, undvik söderläge.
  • För att minska antalet flugor vid kärlet: lägg lite ättika på kärlets kant och botten.
  • Rengör kärlet regelbundet för att minska luktproblem.
  • Hämtningen av matavfall från enbostadshus sker varje vecka under sommarperioden (maj-september).

Påshållaren

Påshållaren ska användas för att lufta påsen vilket gör att fukten från matavfallet avdunstar. Om påsen ställs i en tät behållare ventileras den inte och påsen blir då blöt och går sönder. Påshållaren har måtten: bredd 255 mm, djup 197 mm, höjd 280 mm.

Nya matavfallspåsar och påshållare

Nya matavfallspåsar och påshållare kan hämtas på flera platser runt om i kommunen. Du kan även beställa matavfallspåsar och påshållare via detta formulär eller genom att kontakta kundservice.

Matavfallskärlet

Kärlet som används för matavfallsinsamling rymmer 140 liter och har måtten: bredd 480 mm, djup 550 mm, höjd 1065 mm. Av arbetsmiljöskäl är detta det största kärl som används till matavfall.

Tömning

Flerbostadshus har abonnemang med reglebunden tömning 1 eller 2 gånger per vecka.

I de flesta enbostadshusområden i kommunen tömmer vi matavfallet samtidigt som restavfallet i tvåfacksbilar med skilda fack för matavfall och restavfall. Olika typer av avfall blandas aldrig med varandra. Matavfallskärlet töms på samma veckodag som ditt restavfallskärl, om det inte är så att du har meddelats en annan tömningsdag för matavfallskärlet. Under oktober till april töms matavfallskärlet varannan vecka (ojämn vecka) och under maj till september töms kärlet varje vecka. Läs mer på sidan Tömningsschema.

Rätt sorterat

Det är viktigt att matavfallet är rätt sorterat så att det kan behandlas biologiskt. En enkel sorteringsanvisning finns på påsen och här som dokument (PDF-dokument, 180 kB). Vid felsortering, då annat än matavfall läggs i det bruna kärlet, töms det inte. Då måste ni beställa en extra tömning av matavfallskärlet mot avgift eller plocka ur det.

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.