Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Information om gymnasievalet

Gymnasievalet 2024

Ansökan stängde torsdagen den 15 februari 2024
Preliminärt besked visas tisdagen den 16 april 2024

16 april 2024 visas preliminär antagningspoäng på elevens sida på: https://gymnasieantagningen.storsthlm.se/ (under preliminärantagningen tilldelas inga platser. Däremot kan man jämföra sina betyg med den lägsta antagningsgränsen och få en uppfattning om sina möjligheter att bli antagen)

Ansökan öppnar för omval tisdag den 16 april 2024

Ansökan stänger för omval tisdag den 15 maj 2024
Under omvalet har man chans att göra ändringar i sin ansökan, ta bort val, lägga till val och byta plats på val. Viktigt att man går igenom sin ansökan noga så att allt i den stämmer innan den 15 maj.

VIKTIGT med garderingsval

Glöm inte lägga till ett garderingsval (att ha med ett alternativ i sin ansökan som har ett meritvärde ca: 50 poäng under det man själv har).

Resultatet av slutliga antagningen visas på Gymnasieantagningens webbplats fredag den 2 juli 2024
https://gymnasieantagningen.storsthlm.se/

Viktigt att man svarar på detta besked. Man kan välja att stå kvar som reserv på högre rankade val (men tacka alltid ja till den utbildning du blivit antagen till tillsvidare så att du inte riskerar att stå utan plats).

Sista svarsdag på slutantagningsbeskedet måndag den 17 juli 2024

Reservantagning

Sker i två omgångar. En sökandes plats i reservlistan kan också förändras mellan slutantagningen och reservantagningen. Det kan till exempel vara för att vi fått mer information om något, exempelvis rättelser av betyg.

Efter den första reservantagningen får man som sökande möjlighet igen att tacka ja eller nej till sin plats. Efter den första reservantagningen görs en andra omgång. Efter detta är det gymnasieskolorna själva som tar över reservantagningen. (Viktigt att man har en mejladress som fungerar och att man håller koll på viktiga datum då man behöver logga in på sin sida för att kunna svara på en eventuell reservplats under sommaren).

Sena ändringsval

Om man behöver göra en ny ansökan eller göra ändringar i sin ansökan efter att ansökningsperioden har stängt ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare eller Gymnasieantagningen för att ta reda på vad det innebär för dig och din ansökan. Ett sent val kan göra att du hamnar sist i kön för en gymnasieplats.

  • Gör du ändringar eller en helt ny ansökan efter ansökningsperioden är stängd räknas din ansökan som ett sent val.
  • Om du gör ett sent val prövas du enbart i mån av plats. Du kommer alltså sist i kön efter alla som har gjort sitt val i tid, oavsett om du har högre meritpoäng.
  • Ansökan räknas aldrig som sent val om du söker till ett introduktionsprogram som erbjuds för enskild elev eller gör ett val till gymnasiesärskolan, oavsett om du gör val eller ändringar efter att ansökningstiden har gått ut.

Vid frågor eller funderingar under slutantagningen vänligen kontakta: gyamnasieantagningen@storsthlm.se

Tyvärr har gymnasieantagningen inga telefontider och går endast att nå via mejl.

Sidan uppdaterades: