Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Lärare fritidshem

Här listar vi olika utbildningar till lärare i fritidshem som erbjuds av olika lärosäten. Du kan även läsa om behörighet till högskolestudier och vart du ska vända dig om du saknar behörighet.

Är du nyfiken på att utbilda dig till lärare i fritidshem? Här har vi samlat information om utbildningar vid lärosäten nära Stockholm och lärosäten som erbjuder utbildning på distans. För att läsa på högskola behöver du se till att du uppfyller behörighetskraven för varje utbildning. Läs mer om behörighet för högskolestudier och studieledighet längre ner på sidan.

Grundlärarutbildning med interkulturell profil med inriktning mot fritidshem, erfarenhetsbaserad, Södertörns högskola

Har du arbetat på fritidshem i minst tre år och saknar behörighet som grundlärare mot fritidshem? Med denna utbildning, som delvis ges på distans, får du en lärarlegitimation och blir mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen kan från hösten 2022 läsas läsas på 100% eller 75%. En dag i veckan har du undervisning på högskolan, vilket innebär att du kan kombinera studier med arbete på deltid. Som utbildad lärare på fritidshem blir du också behörig att undervisa i ett praktiskt eller estetiskt ämne. Beroende på dina studiemässiga förutsättningar så kan du om du vill arbeta parallellt med studierna.

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, erfarenhetsbaserat, Linneuniversitetet

Har du jobbat med pedagogiskt arbete i fritidshem i minst tre år? Denna tvååriga utbildning ger dig en lärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem.

  • Utbildningen är på totalt 120 hp (två år). Din examen blir på 180 hp där 60 hp valideras mot din yrkeserfarenhet.
  • Utbildningen ges på distans med maximalt fem träffar per år på campus och utgår från den erfarenhet och kunskap som du har med dig från arbetslivet.
  • Det går att arbeta parallellt med studierna. Hur mycket går tyvärr inte att svara på utan detta är väldigt individuellt och kan variera beroende på dina studiemässiga förutsättningar. Observera att utbildningen är på heltid (40 timmer/veckan) och kommer att kräva mycket tid av dig för att du ska kunna klara programmets kurser.
  • Ansökan för våren 2023 sker under en tidig ansökningsperiod som är mellan den 15 augusti till och med den 15 september.
  • Läs mer om Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, erfarenhetsbaserad.
  • Du behöver se till att du har behörighet för att söka programmet, läs mer om behörighet på utbildningen informationssida under Förkunskapskrav.

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Stockholms universitet

Stockholms universitet erbjuder Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Du får undervisa i ämnena bild, musik och idrott.

Vidareutbildning av lärare - VAL

Är du lärare på fritidshem men saknar lärarexamen?
Har du arbetat i minst åtta och ett halvt år som lärare på fritidshem och saknar lärarexamen? Är du intresserad av att läsa till lärare inriktning fritidshem? Utbildningen vidareutbildning av lärare kan eventuellt vara något för dig, läs mer om VAL här.

Behörighet och studieledighet

För att studera på universitet eller högskola måste du vara behörig för högskolestudier. Du kan läsa mer om om behörighet för högskolestudier på antagning.nu
Se särskilda regler för vidareutbildning av lärare, VAL.
Om du saknar behörighet kan du läsa kurser på Komvux som ger behörighet. Vänd dig till Komvux i den kommun där du är folkbokförd för mer information.

För att komma i kontakt med Komvux i Nacka kan du boka en tid för vägledning om studier.

För dig som har utländska betyg

För dig som har utländska betyg, läs mer om bedömning av utländsk utbildning här.

Studieledighet

Studieledighetslagen ger dig rätt till tjänstledigt för att studera om du varit anställd hos arbetsgivaren i minst sex månader alternativt 12 månader under de senaste två åren. Läs mer om studieledighet på Nacka kommuns sida informationssida om studieledighet för dig som är medarbetare.

Sidan uppdaterades: