Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Kokningsrekommendationer

Om det finns misstanke eller är bekräftat att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, kan du behöva koka ditt dricksvatten. Så här gör du om Nacka vatten och avfall går ut med kokningsrekommendation av dricksvattnet.

Om det går ut kokningsrekommendation i ditt område gör du på följande sätt:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.
  • Det räcker att koka upp dricksvattnet - det behöver inte koka en viss tid.
  • Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.

Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Använd kokat dricksvatten till:

  • Allt dricksvatten som ska användas till dryck
  • Vatten som behövs när du lagar mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100°C
  • Vatten till kaffe (kaffebryggare värmer inte vattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer)
  • Att frysa in is
  • Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
  • Tandborstning

Okokt dricksvatten kan användas till att:

  • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.
  • tvätta händer och ansikte
  • duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada.
  • spola toaletten
  • diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används)
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor

Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.

Mer information hittar du även på Livsmedelsverkets hemsida. Där finns även information på flera olika språk.

Sidan uppdaterades: