Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

När du behöver hämta vatten på annan plats

Om dricksvatten inte kan levereras som vanligt till din kran så kan du behöva hämta vatten på annan plats. Orsakerna till detta kan vara att VA-anläggningen inte fungerar normalt eller att vattnet förorenats så att det inte räcker med att koka det för att kunna använda det till mat och dryck.

Om du ska hämta vatten vid tappställe eller nödvattenstation måste du ha egna kärl med dig. Kom ihåg att se till att kärlen är rena så att ditt vatten förblir rent.

Tappställe

Om dricksvatten inte kan levereras till din kran kan du bli hänvisad till att hämta vatten vid ett tappställe. Tappstället upprättas tillfälligt på en plats där ledningsnätet fungerar normalt.

Nödvatten

Nödvatten kallas det vatten som levereras på annat sätt än genom ledningsnätet, till exempel i särskilda tankar eller tankbilar. Nödvattnet ställs ut på särskilda platser som offentliggörs i samband med att vattnet levereras. Vattnet ska ha samma kvalitet som det normala dricksvattnet som levereras i kommunen.

Nödvatten kan inte levereras i större mängder och ska enbart täcka grundläggande behov. Vattnet delas ut enligt den särskilda prioriteringsordning som finns angiven i Nacka kommuns nödvattenplan.

Vem får vatten först?

Nacka kommun har antagit en nödvattenplan. I planen finns en prioriteringsordning som anger vilka som först ska få tillgång till nödvatten.

Prioriteringsordningen ser ut så här:

  1. Verksamheter som rör liv och hälsa, som exempelvis sjukvården och olika typer av boenden.
  2. Förskola och skolor upp till årskurs 6, polis och räddningstjänst.
  3. Samhällsviktiga företag och organisationer.
  4. Allmänheten.

På kommunfullmäktiges sidor kan du läsa Nacka kommuns nödvattenplan

Tänk på din egen hemberedskap

Under en kris där en stor del av kommunen påverkas så är det en utmaning att leverera nödvatten. Därför är det viktigt att du som privatperson ser till att ditt hushåll har en god hemberedskap. Enligt Mydigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förväntas du klara dig på egen hand utan samhällets hjälp i upp till sju dagar.

  • Enligt MSB bör du räkna med att det går åt cirka minst 3–5 liter vatten om dagen per person. Glöm inte husdjuren.
  • Förvara ditt vatten mörkt och svalt så håller det sig fräscht längre.
  • Använd vatten från trädgårdstunna, pool eller sjö för att diska, tvätta dig eller spola i toaletten.

Läs mer om hemberedskap på MSB:s webbplats

Sidan uppdaterades: