Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Evenemangskalender
Tid
11:00 - 17:00
Plats
Artipelag
Adress
Artipelagstigen 1
Målgrupp
Vuxna, seniorer, konstintresserade
Arrangör
Artipelag
Pris
195 kronor

Se fler evenemang om

Berlinde De Bruyckere – No Life Lost

Med sina storskaliga skulpturer och installationer i vax, trä, textil, metall och hästskinn har den belgiska konstnären Berlinde De Bruyckere ett omisskännligt uttryck.

De Bruyckeres verk rör sig på en existentiell allmänning, med blicken fäst vid människans sårbarhet och skörhet, åtrå och lidande, försoning och förvandling. Den 3 februari öppnar den omfattande utställningen No Life Lost på Artipelag, De Bruyckeres första i Sverige.

I en samtid där kriserna avlöser varandra och människans situation blir alltmer prekär, framstår Berlinde De Bruyckeres känsliga undersökande avmänniskans gemensamma existentiella grund, bortom alla individuella betingelser, som särskilt angeläget. De Bruyckeres verk präglas av förvrängda organiska former och kroppar, med en ofta påträngande, nästan kuslig materialitet.

Berlinde De Bruyckere är född 1964 i belgiska Gent, där hon också lever och verkar. Under de senaste 20 åren har hon haft en omfattande internationell utställningsverksamhet, med hyllade separatutställningar på bland annat MO.CO i Montpellier, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo i Turin, Bonnefanten i Maastricht, Sara Hilden Art Museum i Tammerfors, Leopold Museum i Wien, Kunsthaus Bregenz och ACCA i Melbourne. År 2013 representerade hon Belgien på den 55:e Venedigbiennalen, dit hon nu kommer att återvända för att medverka på den 60:e upplagan av biennalen med en utställning i Abbazia di San Giorgio Maggiore.

– De Bruyckeres verk utgör både en meditation över en förgången tid och över vår ibland något dystopiska samtid. Artipelag har följt konstnärskapet under många år och år 2019 blev Berlinde De Bruyckeres verk Rodt, 6 januari, 2012 del av Artipelags Skulptur i natur. Vi gläds åt att få introducera hennes konstnärsskap till den svenska publiken, säger museichef Bo Nilsson.

No Life Lost omfattar skulpturer, installationer och verk på papper, med ett urval som spänner från år 1995 fram till idag. En bärande tematik i utställningen är tvetydigheten i människans villkor, och det grundläggande mänskliga sökandet efter förvandling, transcendens och försoning. Med sin mångfald av olika material och sitt breda tidsspann utgör No Life Lost samtidigt en heltäckande presentation av De Bruyckeres konstnärskap, som trots stora internationella framgångar ännu inte har visats i Sverige.

De Bruyckeres bildspråk kännetecknas även av en stark historisk förankring. Hon utgår bland annat från den flamländska renässansen med rötterna i den katolska kristendomens andliga tradition, och återvänder i många verk till kristna legender och arkaiska myter. De Bruyckere lägger till nya berättelser, inspirerade av samtida händelser, till dessa redan existerande legender. I konstnärskapet finns också ett speciellt förhållande till naturen, som ofta gestaltas i form av ”stigmatiserade” träd som har utsatts för den miljöförstörelse som idag utgör en av mänsklighetens ödesfrågor. Även djuren intar en särskild position i De Bruyckeres verk, med hästen som ett återkommande och laddat motiv.

Tyvärr kräver kartan en nyare webbläsare med javascript aktiverat för att fungera. Du kan alltid använda listvyn för att se aktuella evenemang.

{"markers":[{"position":{"lat":59.30663,"lng":18.3465717},"content":"<div class=\"c-event-teaser c-buffer-box c-buffer-box--no-padding\">Artipelagstigen 1</div>"}]}

Sidan uppdaterades: