Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nackas energi- och klimatrådgivare

Vill du ha en mer klimatsmart vardag? Som Nackabo eller verksam i kommunen kan du få kostnadsfri energi- och klimatrådgivning. Förutom att kontakta Nacka kommuns rådgivare kan du även vända dig till Energirådgivningen som bygger på ett regionalt samarbete.

På gång från Nackas energi- och klimatrådgivare

För dig som är villaägare

Är du villaägare och går i funderingar på hur du kan minska din energianvändning eller vilket uppvärmningssystem du ska välja i just ditt hem?

Nu kan du få svar på dina frågor från kommunens energi- och klimatrådgivare. Från februari 2023 erbjuds du som villaägare rådgivning digitalt eller via telefon.

Anmäl dig via e-post till energiklimatradgivningen@nacka.se

För dig som bor i en bostadsrättsförening

Nacka kommuns energi- och klimatrådgivning erbjuder bostadsrättsföreningar ett kostnadsfritt besök av en opartisk rådgivare för att gå igenom energianvändningen i er förening.

Du som styrelsemedlem och boende i en bostadsrättsförening har ofta stora möjligheter. Genom medveten energianvändning kan ni tillsammans minska föreningens energianvändning och därmed även kostnaderna. Indirekt ni få lägre miljöpåverkan, både genom åtgärder i fastigheten och egna åtgärder i lägenheterna.

Anmäl dig via e-post till energiklimatradgivningen@nacka.se.

Du kan även gå in på Energimyndighetens husguide: Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus

Spara energi redan idag - smarta tips

Genom att minska energiförbrukningen i ditt hem sparar du inte bara pengar – i många fall gör du även en insats för klimatet. Källa: WWF

LED-lampor

Byt alla lampor till effektiva och bra LED-lampor. LED-lampor drar cirka 80 procent mindre energi än vanliga glödlampor och håller längre. Här får du hjälp att välja rätt lampa.

Tvätta när det behövs – i rätt temperatur och med full maskin

Förr var rådet att underkläder, lakan och handdukar skulle tvättas vid 60 °C. Nu säger många tvättmedelstillverkare att tvätten även blir ren vid 30 °C eller 40 °C. En skonsammare tvättemperatur är snällt mot både kläderna och klimatet – du nästan halverar energianvändningen vid varje tvätt. Kör en tom maskin på 90 °C lite då och då, så håller sig maskinen fräsch. PS. Se till att maskinen verkligen är fylld.

Välj vitvaror och hemelektronik med bästa energiklass

Kyl och frys tillhör de produkter i hemmet som drar mest energi. Har du vitvaror som är över tio år gamla är rådet att byta dem till nya med bästa energiklass (A+++). På så vis kan du mer än halvera energiförbrukningen. Nya kylar och frysar har effektivare kompressorer och tjockare isolering.

Innan du köper nytt: Kolla om de har obligatorisk energimärkning. Här kan du läsa mer om hur du tyder energimärkningen för olika produkter: Produkter med energimärkning

Täta, möblera smart och spar på värmen

Drar det från fönster och dörrar? Tätningslister åldras och det kan vara värt att se över dem med jämna mellanrum. Genom effektiva tätningslister behåller du värmen inomhus.

Se till att dina möbler inte blockerar radiatorerna/elementen och hindrar värmen från att spridas i hemmet. Använd gärna tjocka gardiner att dra för på natten, så får du en ännu effektivare uppvärmning av ditt hem.

Sänk värmen!

Hör du till dem som kan sänka värmen med en grad – och ta på dig mer kläder istället? Tofflor är mysigt.

Spara på varmvattnet

Ett sätt att spara på varmvattnet är med hjälp av snålspolande kranmunstycken. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Och visste du att en full diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand?

Isolera ditt gamla hus

Bor du i ett äldre hus? Då kan du kolla upp möjligheten att tilläggsisolera. Alla hus kan idag byggas eller renoveras till en standard där de genererar mer energi än de använder på ett år. Du kan läsa mer och inspireras vad gäller renovering av gamla hus hos Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Vilken el- och värme använder du?

Hur produceras din el? Var en medveten konsument och prata med ditt elbolag. Byt om de inte har det du vill köpa/stödja. Tips: Elpriskollen.se är en oberoende jämförelsesajt för el och elavtal. Där kan du jämföra elavtal och under ”filter” välja elavtal för olika typer av förnybar el och bra miljöval.

Ut: Fossil värme och el

In: Förnybar värme och el från vind, sol, vatten, miljömärkt fjärrvärme och geotermisk energi, som bergvärme.

Börja producera egen förnybar el

Att sätta upp egna solceller eller småskalig vindkraft har blivit både enklare och mer lönsamt. Det kräver inte längre bygglov.

Du kan också köpa en tjänst som ser till att strömförbrukning motsvarande din mobil eller dator blir solproducerad under 15 år. Dessutom kan du bli andelsägare i sol- och vindkraftverk. Bor du exempelvis i Umeå kan du hyra solpaneler som sätts upp på din bostad och ger billigare elräkning.

Läs mer om att installera solceller på den oberoende vägledningssajten Solelportalen.

Regional samverkan för energiomställning

Energi- och klimatrådgivningen är ett samarbete mellan 26 kommuner i Stockholmsregionen. Rådgivningen är en opartisk service och uppdraget är att hjälpa till med den nödvändiga energi-omställningen av samhället. Verksamheten finansieras av Energimyndigheten.

Mer information

Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus, Energimyndighetens webbsida

Medborgardrivet klimatarbete kring energi - En handbok

Sidan uppdaterades: