Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka inventerar och vaccinerar almar

I slutet av maj vaccinerades det första trädet i kommunens nya program för att skydda almar mot almsjukan. Det var en ståtlig alm nedanför Nacka kyrka som fick ett flertal injektioner av en arborist.

Precis utanför arbetsområdet för Värmdövägen står den första almen på kommunens mark som nu har vaccinerats mot almsjuka. Det är ett enormt träd som de flesta som passerat platsen nog har lagt märke till, med en stam på säkert två meters omkrets, och som sträcker sin krona högt upp över gång- och cykelvägen på norra sidan av Värmdövägen, strax öster om infarten till Finntorps centrum. Vaccinationen utfördes av en arborist som kommunen anlitat.

Särskilt skyddsvärt

Den vaccinerade almen är mellan 70 och 90 år gammal och har bedömts som särskilt skyddsvärd. För att skydda almen under den pågående ombyggnationen av Värmdövägen har flera åtgärder vidtagits. Ledningar under marken placeras på ett stort avstånd från almen för att ge rötterna utrymme. Ytan runt trädet lämnas fri från sten eller asfalt för att bevara jordstrukturen och säkerställa tillräcklig vatten- och näringsförsörjning. Stammen skyddas med bräder, vilket även görs för andra skyddsvärda träd längs vägen.

Fortsatt inventering och vaccination

Denna första vaccination är det första steget i ett program som kommunen har påbörjat för att skydda Nackas almar. Enligt det beslut som fattades av natur- och trafiknämnden i april i år ska kommunen fortsätta med att inventera almbeståndet på centrala platser i kommunen för att bedöma om de är friska. De träd som uppfyller vissa kriterier ska skyddas genom en årlig vaccination. Träd som är drabbade av almsjuka dör av sig själva, men måste ändå fällas och brännas, alternativt transporteras bort i slutna containrar, för att inte sprida smittan.

Viktigt att vaccinera i ett sammanhängande område

– En vaccination ger ett gott skydd mot almsjuka, men måste förnyas varje år, berättar Thilo Beeker, den arborist som utförde vaccineringen genom att injicera små droppar av det svampbaserade vaccinet i kambium, som är trädets tillväxtskikt och ligger direkt under barken, på ett avstånd om cirka tio centimeter runt om hela trädet.

Han fortsätter:

– För att uppnå riktig nytta krävs det dessutom att fler almar vaccineras och att angripna träd fälls och destrueras. Det är viktigt att alla almar inom ett så stort område som möjligt inventeras och behandlas och då krävs det att flera markägare samarbetar och gör en insats.

Därför kontaktas nu också de stora markägarna i Nacka med en uppmaning att inventera sina almar, välja ut skyddsvärda träd och vaccinera dem.

Almsjuka vanligt i södra Sverige

Almsjuka förekommer i olika varianter och den mer aggressiva sorten har drabbat många av de almar som tidigare var vanliga i Skåne, Göteborgstrakten och Mälardalen. Den sprids både genom kontakt med rotsystemet och via almsplintborren, en cirka 3-6 mm lång skalbagge som gärna lägger sina ägg under barken på försvagade almar. När äggen kläcks flyger insekterna vidare och sprider smittan till nya träd.

Har du almar som du vill bevara, eller misstänker du att din alm har blivit smittad? Läs gärna mer om almsjuka hos Skogsstyrelsen

Sidan uppdaterades: