Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Nio av tio fick plats på sitt förstahandsval i skolvalet

I skolvalet till hösten 2021 fick 91 procent av de sökande placering på den skola de valt i första hand. Utbildningsnämndens mål är att 90 procent ska få sitt förstahandsval, vilket nåddes. Andelen som fick sitt förstahandsval har ökat från 87 procent jämfört med förra året.

I skolvalet till förskoleklass och grundskola inför höstterminen 2021 fick 99 procent plats på någon av sina tre val av skola. Detta är en liten ökning från förra årets resultat som var 98 procent.

De tre skolor som hade allra flest förstahandssökande i förskoleklass 2021 var Myrsjöskolan, Sigfridsborgsskolan och Boo Gårds skola. Svårast var det att få plats på Myrsjöskolan där bara 61 procent av dem som sökte skolan i förstahand fick plats.

Statistiken gäller utfallet efter skolvalet för de så kallade ”måsteväljarna”. Med måsteväljare avses vårdnadshavare som behöver göra ett skolval, antingen för att barnet ska börja i förskoleklass eller för att den nuvarande skolan inte har nästa årskurs. Efter skolvalet finns möjlighet att ansöka om byte av skola vilket gör att situationen kan ha ändrats något vid skolstart.

Om det är fler sökande till en skola än det finns platser görs vid kommunala skolor urval utifrån principen om relativ närhet enligt de riktlinjer som utbildningsnämnden beslutade om i december 2019.

Antagningen till fristående skolor görs av skolorna själva enligt varje skolas egna antagningsregler där oftast kötid är urvalsgrund. Placering vid en fristående skola baseras på uppgifter som de fristående skolorna ger utbildningsenheten.

En fördjupad analys av skolvalet kommer att presenteras för utbildningsnämnden i maj.

Sidan uppdaterades: