Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Fimpar vanligaste skräpet i Nacka

Årets skräpmätning i Nacka har nyss avslutats, och resultaten visar att cigarettfimpar, snus och tuggummin fortfarande är vanligt.

Under slutet av augusti genomfördes en skräpmätning i Sickla och Centrala Nacka. Mest skräp hittades inte oväntat på platser där många människor rör sig, och den största andelen skräp hittades på gågator, nära stationer och busshållplatser.

– Det vanligaste skräpet är fortfarande cigarettfimpar, konstaterar Emma Martinelle på Nacka vatten och avfall, som ansvarat för årets skräpmätning på uppdrag av Nacka kommun.

Tuggummi var också lätt att hitta i det område som undersökts, och som sträcker sig från Sickla längs med Värmdövägen in till Centrala Nacka, via Vikdalsvägen till Nacka strand. Därefter kommer snus, plast samt pappers- och kartongskräp. Skräp av metall och glas är ovanligt. Läs mer om resultatet av årets skräpmätning här (PDF-dokument, 1 MB)

Stort engagemang för att minska skräpet

En av de vanligaste synpunkterna som kommunen får in är att platser är skräpiga, eller att det behövs fler papperskorgar.

– Nackaborna är engagerade i sin närmiljö och vill att det ska vara rent och snyggt, säger Kristina Petterqvist, som är chef för offentlig utemiljö i kommunen. Vi märker det både genom att människor hör av sig till vår felanmälan och att många deltar i de olika städkampanjer som vi genomför i kommunen.

Viktigt att minska nedskräpningen – för miljön och trivseln

Förutom att skräpet kan vara skadligt för miljön, blir skräpiga platser otrivsamma och kan upplevas som otrygga. Därför är minskad nedskräpning ett viktigt mål för kommunen. Skräpmätning är ett sätt att få underlag så att vi kan förbättra kommunens städinsatser och identifiera platser där andra åtgärder kan behövas, som att sätta upp fler soptunnor.

– Vi ordnar också kampanjer för att försöka få fler att tänka till, och inte låta sitt skräp hamna på marken. Många vet kanske inte att när deras fimp hamnar i en dagvattenbrunn så spolas den rakt ut i närmaste sjö, säger Emma Martinelle.

Var med på Håll Sverige Rent-dagen den 18 september

Lördagen den 18 september är det Håll Sverige Rent-dagen, då människor i hela Sverige är ute och plockar skräp. Vill du vara med? På Håll Sverige Rents webbsida kan du anmäla dig och visa att du också är engagerad. För att plocka skräp tillsammans med andra kan du söka efter event i närheten av dig, eller skapa ett eget event. Läs mer och anmäl dig här: hsr.se/18september

Sidan uppdaterades: