Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På två hjul genom ett vintrigt Nacka

Nu har årets vintercyklister hoppat upp i sadeln. För Anna-Karin är det premiärdags som cyklist på vintern. Under tre månader ska årets vintercyklister cykla minst tre kilometer, åtminstone tre gånger i veckan. I december startade tredje säsongen av ”Cykla på vintern”. Anna-Karin är en av de 45 utvalda vintercyklisterna.

Elcykeln gör valet enkelt – varje dag

Anna-Karin cyklar mellan bostaden här i Nacka och jobbet inne i stan. Det är cirka två mil tur och retur.

- Jag har cyklat till jobbet under många år, men inte under vintern. Min väg till jobbet numer är lite kuperad, därför har jag satsat på elcykel. Det gör att jag aldrig behöver kompromissa med mig själv om jag skall orka cykla eller inte. Valet är enkelt!, säger Anna-Karin.

Siktet inställt på vintercykling

- Jag fick en förkänning av vintern för några veckor sedan när temperaturen kröp ner till nästan -10 grader, men det fungerade hur bra som helst. Blev förvånad och mycket peppad att kylan inte var några problem alls. Gäller bara att klä sig efter vädret, berättar Anna-Karin.

En Tack för att du cyklar-påse fick henne att ansöka till projektet

- Jag fick en "Tack för att du cyklar-påse" i handen en morgon när jag cyklade till jobbet. I påsen fanns bland annat information om "cykla på vintern-projektet". Jag bestämde mig för att ansöka och blev antagen, säger Anna-Karin.

Anna- Karin tycker det är befriande att cykla och ser bara fördelar, framför allt för miljön, men även för den egna hälsan. Hon märker av ökningen av cyklister och önskar att det satsas på bredare cykel- och gångbanor i framtiden. Hon ser att projektet ”Cykla på vintern” har gett henne en välbehövlig knuff att ta steget till en vintercyklist.

Tryggare med vinterdäck på cykeln

Anna-Karin har bland annat förberett sig med reflexer då hon nästan enbart cyklar i mörker. Klädmässigt, så är det lager på lager som gäller. Deltagarna i ”Cykla på vintern” fick även dubbdäck till cykeln.

- Vinterdäcken är fantastiska! Känns mycket tryggare och öppnar möjligheten för fortsatt cykling, sedan är det bara att ge sig ut självlysande och lycklig - med hjälm på huvudet förstås! säger Anna-Karin med ett skratt.

Sidan uppdaterades: