Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Årets vintercyklister gillar sin nya vana

För David Tapper gick det över förväntan att cykla även på vintern. Det gjorde det även för årets cyklister i Nackas vintercykelprojekt . 85% gillar sin nya vana och vill fortsätta cykla året runt.

Det var när David Tapper flyttade med familjen till Tollare våren 2018 som han passade på att ändra sitt sätt att resa genom att börja cykelpendla till Solna. Innan dess bodde de på Kungsholmen och då åkte han för det mesta bil till jobbet, men omställningen har gått smidigt.

- Det har gått över förväntan att cykelpendla under vintern. Innan vintersäsongen drog igång var jag inställd på att det skulle bli ganska besvärligt men där hade jag lyckligtvis fel. Cykeln har fungerat jättebra och inga vurpor under mina dryga 250 mil som jag cyklat mellan 1 november 2018 och 1 mars i år, berättar David.

Debut som vintercyklist

Beslutet att cykelpendla även på vintern tog han efter att ha fått information om Nacka kommuns vintercykelprojekt. Han skickade in en ansökan och blev antagen och gjorde därmed debut som vintercyklist. David upptäckte snabbt vad som fungerade bäst för att ta sig fram på vintriga underlag:

- Det var intressant att upptäcka dubbdäckens effektivitet och hur snabbt det gick att vänja sig att cykla på halt underlag. Det gäller självklart att klä sig rätt, man vill inte komma fram kall och våt. För mig fungerade det jättebra att cykla i min befintliga skidkläder i princip, det enda jag kompletterade med var ett par överdragsbyxor och varma sockor.

Att cykla är uppfriskande och restiden är förutsägbar

- Det bästa med att cykelpendla är att restiden är förutsägbar, även vid oväder. Det tar självklart längre tid jämfört med att cykla övriga årstider, men det blir aldrig stopp som det kan bli med bil, bussar och tåg. Det är även uppfriskande att cykla till jobbet, man kommer fram pigg och redo, berättar David.

Vintercyklisterna gillar sin nya vana

David kommer att fortsätta vintercykla även i framtiden. Det är han inte ensam om. När Nacka kommun ställde frågan till årets cyklister i Nackas vintercykelprojekt, så visade resultatet att de gillar sin nya vana. 85% av de 45 deltagarna uppger att de vill cykla lika mycket eller mer nästa vinter.

Att deltagarna i projektet Cykla på vintern fortsätter cykla året om har även tidigare år visat. Marianne Areskog, projektledare Hållbart resande på Nacka kommun berättar att projektet fallit väl ut genom åren:

- Jag tror att inköp och montering av dubbdäck är en tröskel för många som slutar cykla när vintern och halkan kommer. Målet med projektet är att inspirera fler att prova att vinterutrusta sin cykel och fortsätta cykla året om och det ger verkligen resultat, de allra flesta väljer att fortsätta.

Allt fler Nackabor väljer att ta cykeln

Senaste åren har cyklingen i Nacka ökat markant. Förra året slogs rekord på flera mätstationer längs cykelvägarna. 121 500 cyklister passerade Nackas mest trafikerade mätstation i närheten av Sickla Bro i maj. Det är mer än dubbelt så många jämfört med samma period 2016, och även en bra bit över 2017 års majsiffror som landade på 82 000.

Till vintern går cyklingen ner kraftigt. För att inspirera fler att cykla under vintermånaderna genomför vi projektet Cykla på vintern och det ger resultat. Förutom att projektdeltagarna vill fortsätta sin nya vana, blir de även en inspirationskälla för andra att testa att cykla på vintern.

Sidan uppdaterades: