Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Ljus övervinner mörker - konstinstallation lyser upp tunneln vid Nacka station

Tunneln under Nacka station kommer under de närmaste åren att omges av byggarbeten i en framväxande Nacka stad. Genom en konstinstallation med belysning förvandlas tunneln till en oas av ljus i förändringens tid.

– Eftersom så många människor dagligen passerar genom tunneln så ville vi att utsmyckningen skulle upplevas bäst i den rörelsen. Gestaltningen är anpassad för att göra det till en upplevelse att närma sig och gå igenom tunneln, säger Inka Lindergård, som tillsammans Niclas Lindergård, är kreatör bakom installationen med namnet White Out.

Attraktiva miljöer under byggtid

Installationen ingår i Konsten att skapa stad där Nacka kommun arbetar med medskapande, konst och kultur som verktyg för innovationskraft och hållbarhet i utvecklingen av Nacka. En viktig del av uppdraget är att skapa nya attraktiva miljöer där och när det byggs. Sickla kommer under de närmaste åren att bli en levande stadsmiljö i det framväxande Nacka stad.

Bostäder och affärslokaler

Tunneln vid Nacka station är omgärdad av stora förändringar i miljön. Här byggs nya bostäder och affärslokaler. Ett stenkast härifrån kommer en av Nackas tre tunnelbanestationer att ligga. Den närliggande Saltsjöbanan höjs upp på en bro för att skapa en plats med utrymme för gångtrafikanter, cyklister, bilar och kollektivtrafik.

Tunnelns ljus ger energi och trygghet

– Trista och mörka tunnlar är enligt undersökningar det människor gillar minst i staden. Installationen White Out vänder 180 grader på tunnelns uttryck, och jag hoppas den kan ge våra medborgare och besökare en spännande och vacker paus i vardagens stress. En passage genom tunneln ger energi, nästan som ljusterapi, och ljuset gör också att det känns tryggare vid mörka perioder, säger Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka kommun och ledare för Konsten att skapa stad.

Läs mer om Konsten att skapa stad här
Läs mer om Saltsjöbanans upphöjning här
Läs mer om Nacka stad här

Sidan uppdaterades: