Markfrågor och projektering tillsammans med exploatören ingår i förberedelserna.
Byggherren (exploatören) söker bygglov och kan sedan börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Under våren pågår arbetet med att ta fram ett samrådsförslag till en ny järnvägsplan för att möjliggöra Saltsjöbanans upphöjning. Samråd av järnvägsplanen är planerat att starta sommaren 2023 och genomförs av Region Stockholm som är anläggningsägare i samverkan med kommunen. Parallellt utreder kommunen hur den nya broanläggningen kan utformas med hänsyn till platsens förutsättningar och de krav som följer av att järnvägsanläggningen ska läggas uppe på den nya bron.
Under bron kommer det att frigöras ytor som tidigare var tänkta till att möjliggöra nya lokaler för mindre verksamheter. Efter beslut av kommunstyrelsen den 3 april 2023 om att avbryta detaljplanen för Saltsjöbanans upphöjning har kommunen i nuläget inga planer på lokaler under bron. Det pågår därför även arbete med att utreda möjlig utformning av allmänna vistelseytor under bron, utöver den planerade passagen längs med Planiavägen för buss- och biltrafik samt passagen längs med Simbagatan för gång- och cykeltrafik. Utredningen är i ett tidigt skede.
Järnvägsplanen tas fram för att möjliggöra upphöjningen av Saltsjöbanan på en bro. Det är Region Stockholm som ansvarar för järnvägsplanen. Samråd är planerat att starta sommaren 2023, därefter ska järnvägsplanen ställas ut för granskning innan den kan fastställas. Arbetet med att ta fram järnvägsplanen pågår i cirka två år.
Planerad byggstart är första halvåret 2025. Utbyggnaden pågår sedan i cirka två år.
När spåret höjs upp på en bro får området en öppnare, mer tillgänglig och sammanhållen stadsmiljö. Tack vare bron länkas Sickla köpkvarter ihop med Alphyddan och Finntorp där det planeras fler bostäder och en tunnelbanestation. På så vis bryts barriären som banvallen skapar mellan områdena.
Projektet är en del i att Nacka växer och utvecklas. Sickla förändras och blir ett tätare, mer blandat område med cirka 4 500 nya bostäder och 1 800 kvadratmeter yta för service, handel och kontor.
Med en upphöjd järnvägsbro ansluts Simbagatan och Planiavägen till Värmdövägen. Det blir en passage för gång- och cykeltrafik vid Simbagatan och en för bil- och busstrafik vid Planiavägen. Trafikflödet i området blir därmed smidigare och mindre känsligt för trafikstörningar än idag.
När Saltsjöbanan höjs upp tas Nacka station bort. Busshållplatser i höjd med nuvarande Nacka station kommer att finnas kvar.
Upphöjningen är ett samarbete mellan Nacka kommun och Region Stockholm. Den är en av flera förbättringar kring Saltsjöbanan. Läs mer på Region Stockholm.
Sickla station är redan idag en central plats för resande med kollektivtrafik, men knutpunkten blir ännu viktigare när Sickla utvecklas. Idag kan byte enkelt ske mellan Tvärbanan, Saltsjöbanan och bussar. Utbyggnaden av nya tunnelbanan pågår, med stationerna Sickla, Järla och Nacka. När den är klar 2030 kan du snabbt ta dig mellan Nacka och T-centralen.
Det pågår flera stadsbyggnadsprojekt strax intill som hänger ihop med upphöjningen av Saltsjöbanan och samordnas, till exempel utbyggnaden av tunnelbanan och ombyggnaden av Värmdövägen.
Gångtunneln under Saltsjöbanan vid Nacka station lyses upp av installationen WhiteOut – en oas av ljus under tiden det sker stora förändringar i Sickla med upphöjd Saltsjöbana, nya bostäder och en tunnelbanestation. Läs mer om WhiteOut
Projektet startade när förslaget till start-pm godkändes av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, kssu, den 20 oktober 2015.
Projektet hör till ett större utvecklingsområde. Gå hit för att få överblick och läsa om andra projekt i området.
Det röda område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Sidan uppdaterades: