Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Fyra nya gatunamn i Centrala Nacka

I Centrala Nacka, nedanför stadshuset, kommer nya kvarter snart att växa fram. Än så länge går det bara att ana hur den nya stadsbilden kommer att gestaltas, men namnen på gatorna är redan bestämda; Tor Boijes gata, Nackabacken, Granithöjden och Östra Granittrappan.

– Tor Boije är arkitekten som ritade det ursprungliga Nacka stadshus, som stod klart 1959, och som senare har byggts ut och kompletterats i två omgångar. Övriga namn är inspirerade av platsen och dess topografi, berättar Maria Legars, kommunantikvarie och sakkunnig i gruppen som föreslår namn på nya gator och torg i Nacka.

Hur tänker kommunen när nya gator och platser ska få namn?

– Det absolut viktigaste är namnets funktion, att peka ut en viss plats så att den ska vara lätt att särskilja och hitta. Därför är det viktigt att namnet är lätt att uppfatta, uttala och skriva. Det får heller inte vara för likt andra namn, så att adresser riskerar att förväxlas.

Centrala Nacka – nytt område med koppling till historien och platsen

Namnet Nackabacken antyder även att vi befinner oss i hjärtat av Centrala Nacka, som när det är färdigbyggt kommer att karaktäriseras av en varierad arkitektur och med butiker, restauranger, kaféer och andra verksamheter i bottenvåningarna. På de övre våningarna blir det bostäder, och alldeles intill kommer den nya stadsparken och tunnelbanans station Nacka att bidra till folkliv och rörelse dygnet runt i dessa tidigare ganska ödsliga kvarter.

Nyagatan-storstaden.JPGVy österut på Nya Gatan, vid korsningen till Nackabacken, med Nacka Forum i bakgrunden. Illustration/byggaktör: Storstaden. Arkitekt: Vera arkitekter.

Fakta om de nya kvarteren i Centrala Nacka

Kvarteren som nu snart kommer att bebyggas kommer att få cirka 600 nya bostäder – både hyresrätter och bostadsrätter. Bottenvåningarna ska rymma lokaler för olika verksamheter. De första husen beräknas vara klara för inflyttning under 2021.

Sidan uppdaterades: