Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Närbild av fören på en träbåt.

Skutvikens varv

Kommunen arbetar för att Skutvikens varv, nära Skogsö i Saltsjöbaden, ska kunna rustas upp och byggas ut. Att sanera mark och sjöbotten är en viktig del av projektet, liksom att utveckla varvsverksamheten och skapa goda möjligheter för Nackas båtliv.

Sandra Davidsson

Sandra Davidsson

Byggprojektledare

08-718 82 26

Vad händer nu och i nästa steg?

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens myndighetsutskott har tidigare beslutat att två nya byggnader för varvsverksamhet kan tillåtas på platsen. Beslutet överklagades först till länsstyrelsen och därefter till mark- och miljödomstolen.

Den 3 mars 2022 meddelande mark- och miljödomstolen att kommunens förhandsbesked ska gälla, men inte för snickeribyggnaden. Domen har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen.

Ett varv med historia

Vid Skutviken har ett småbåtsvarv funnits sedan 1930-talet. Varvet hette tidigare Stäkets varv. Verksamhetens omfattning är idag mindre än den var för några decennier sedan.

Stockholms båtsnickeri, som driver varvet idag, är inriktat på klassiskt träbåtssnickeri och vill utvidga sin verksamhet. Nacka kommun ser att det finns behov av att rusta upp området, sanera mark och vatten. En upprustning gör också att kulturmiljön, med äldre arbetsbodar vid vattnet, kan renoveras och bevaras.

Undersökningar visar att både marken i varvsområdet och havsbottnen närmast utifrån behöver saneras. Det sker genom ett kommunalt projekt, där anläggningarna rustas så att en modern verksamhet kan bedrivas. Vägen till varvet ska förbättras, kommunalt vatten och avlopp läggs ned i vägen och området fylls upp och iordningställs. Arbetsbodarna och deras inventarier ska bevaras.

Markundersökning.pdf (PDF-dokument, 14,4 MB)

Projektets mål

Efter upprustning ska det gå att driva verksamhet på plats. Vintertid ska cirka 100 båtar kunna förvaras i båthus, medan det sommartid ska finnas plats för upp till 200 båtar i vattnet.

Det utökade antalet båtplatser innebär behov av fler bryggor. För att en hamnplan med kaj ska få lämplig storlek, krävs att vattenområdet intill befintlig strandlinje fylls ut en del. I projektet ingår också att anlägga en ramp för sjösättning och upptagning av båtar. Bottendjupet ska, enligt ansökan om vattenverksamhet, vara cirka 3 meter under medelvattenstånd kring rampen för att av- och påmastning av segelbåtar ska kunna ske. För att det ska vara möjligt behöver man även muddra.

Marken ägs av kommunen och ingår i Skogsö naturreservat. Enligt föreskrifterna för reservatet får muddring inte förekomma. Tillbyggnaden av varvet är undantagen från föreskrifterna.

Varvsområdet avser att upplåtas med tomträtt till Stockholms båtsnickeri, som ansvarar för att bygga de nya båthallarna och genomföra arbeten för att kunna använda fastigheten.

Kommunen bekostar saneringsarbetena, investeringar, uppbyggnad av hamnplan samt förbättring av vägen ner till området. Nacka kommun tar sedan ut en årlig tomträttsavgäld av Stockholms båtsnickeri.

Skeden i processen

Ansökan om vattenverksamhet

På grund av de arbeten i vattnet kommunen vill utföra, främst muddring och utfyllnad, krävs tillstånd för vattenverksamhet enligt regler i miljöbalken. I arbetet med ansökan ingick samråd med boende i närområdet.

Den 27 februari 2014 kom mark- och miljödomstolens domslut, som ger kommunen rätt att utföra de arbeten man ansökt om.
Teknisk beskrivning.pdf (PDF-dokument, 1,9 MB)
Miljökonsekvensbeskrivning.pdf (PDF-dokument, 1,8 MB)

Miljödomen har överklagats. För att ärendet ska tas upp i den högsta instansen, mark- och miljööverdomstolen, krävs prövningstillstånd. Domstolen beslutade den 3 juli 2014 att inte bevilja prövningstillstånd. Därmed har kommunen tillstånd att bedriva vattenverksamhet.

Strandskyddsdispens

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade den 19 september 2012 om strandskyddsdispens för att möjliggöra arbetena.

Dispens från reservatsföreskrifter

Ett ärende om dispens från reservatsföreskrifter behandlades i naturreservatsnämnden den 23 oktober 2012. Nämnden beslutade att någon sådan dispens inte behövs eftersom tillbyggnaden av varvet är undantaget från föreskrifterna.

Investeringsbeslut

Kommunfullmäktige beslutade den 17 juni 2013 om investeringar för projektet. Beslutet ingick i ett samlat ärende om investeringar.

Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".

Sidan uppdaterades: