Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nackas betongsugga Lilla Nucha äntligen här

Stina Lindholms Lilla Nucha korades som Nackas unika betongsugga tidigare i år. Första exemplaret står nu utanför Nacka stadshus.

Med en form inspirerad av naturen, valdes Lilla Nucha till Nackas egen betongsugga. Nu har första exemplaret levererats och står utanför Nacka stadshus. Ytterligare ett trettiotal ska nu gjutas och därefter fördelas ut på offentliga platser i Nackas olika kommundelar.

- Vi är så glada att första exemplaret av Lilla Nucha äntligen är här. Vi ville göra något extra för medborgarna genom att låta det konstnärliga och Nackaunika ta uttryck. Det byggs på flera håll i Nacka och det finns ett ökat behov av att såväl skapa trivsel på allmänna platser som av traditionella trafikhinder, säger Kristina Petterqvist, enhetschef offentlig utemiljö.

Bild på formgivaren Stina Lindholm tillsammans med Lilla Nucha.Bild som visar Lilla Nucha tillsammans med formgivaren Stina Lindholm

Ska gjutas i vitt, grått och svart

Lilla Nucha kommer att gjutas upp i vitt, grått och svart för att illustrera de olika bergarterna som finns i Nacka. Namnet Nucha är latin och betyder nacke, likt bergsnacken vid Järla sjö som sägs ha gett Nacka sitt namn.

Lilla Nucha är formgiven av Stina Lindholm, Skulpturfabriken:

- Lilla Nucha är ett konstverk som samtidigt ska vara funktionellt. Jag har skapat en form, som inspirerats av naturen - av berghällen, av den lilla kobben i viken. Som samtidigt för tankarna till en bro, ett litet djur, en länk, en synbart mjuk form som på ett lekfullt sätt förknippar till mina värdeord för Nacka, säger Stina Lindholm.

Här kan du läsa mer:
Om Stina Lindholm och Skulpturfabriken
Nackas eget betongsugga är korad

Sidan uppdaterades: