Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Frågor och svar om Ältas nya kultur- och fritidskvarter

Älta centrum står inför en stor omvandling i och med det detaljplaneprogram som antogs 2015.

Programmet är vägledande för den detaljplanering som nu pågår. För kulturanordnare och föreningslivet i Älta kommer ytterligare specialsalar och grupprum för samnyttjande i Nya Stavsborgsskolans bli ett tillskott. Observera att bilderna på denna sida bara är visionsbilder.

Alta2.jpg
Visionsbild Sweco Architects

Utveckling av Älta centrum

Hur kommer det sig att yttrandena från samrådet angående Älta centrum fortfarande inte är offentliga efter ca två års tid?
Alla synpunkter på samrådsförslaget för Älta centrumkvarter är offentliga handlingar. En så kallad samrådsredogörelse, som innehåller inkomna synpunkter och förslag till hur kommunen går vidare i nästa steg, presenteras i samband med att det omarbetade planförslaget ställs ut på granskning. Granskning planeras till slutet av 2019.

Var är detaljplanen i processen nu när det gäller utvecklingen av Älta centrum?
Samråd om planförslaget hölls 21 november 2017 till och med 15 januari 2018. När kommunen sammanställt synpunkter och bearbetat planförslaget, ställs detta ut för granskning. I nuläget planeras granskning till slutet av 2019. Då kan man lämna synpunkter på planförslaget.

Kan det bli ett inomhustorg i nya Älta centrum?
Inriktningen i planprogrammet är att det kommer att bli mötesplats utomhus på ett torg.

Lokalernas yta och placering

Är de nya kulturlokalerna i Älta centrum dimensionerade efter ett kraftigt ökat befolkningstal eller är det samma kulturyta som i nuläget?2020-08-25 Ett nytt hyresavtal har tecknats mellan Wallenstam och Nacka kommun rörande framtida Älta kultur och fritidskvarter. Nuvarande ytor är 1233 kvadratmeter för Älta bibliotek, Älta Kulturknut och Älta fritidsgård. Det nya avtalet är på 1725 kvadratmeter viket betyder en utökad yta med 492 kvadratmeter. Denna yta kommer att tillskapa större ytor för biblioteket och kulturhuset för att möjliggöra fler bland annat läsplatser och mediaytor, kulturhuset kommer att få en större foajé och som kommer att kunna fungera som mötesplats för Ältaborna men även andra lokaler för möten och studiecirkar kommer att tillskapas.

Hur stora kulturlokaler tillkommer i skolan och på vilka villkor?
Genom att samnyttja lokaler i Nya Stavsborgsskolan kommer verksamhetsanpassade lokaler att finnas tillgängliga efter skoltid. Totalt kommer cirka 700 kvadratmeter att tillgängliggöras för samnyttjande. Dessa kommer att ligga i planerad ny byggnad med entré från Almvägen, cirka 300 meter från Älta kultur- och fritidskvarter. I dessa ytor ingår två musiksalar och fyra närliggande grupprum för musikverksamhet. Sex olika verksamhetsanpassade så kallade ”Maker Space-salar” kommer att finnas varav två bild- och formsalar inklusive en keramikugn, två salar med inriktning på syslöjd och två med inriktning på träslöjd. En hemkunskapssal och skolans stora matsal kommer också att finnas möjliga att boka. I denna byggnad planeras även skolans bibliotek och café att finnas. Tre grupprum och två förråd på totalt ca 70 kvadratmeter kommer dessutom finnas disponibla för kommunen olika kulturskolor.

I samma byggnad kommer även en sporthall och två gymnastiksalar att finnas. Det betyder att Nya Stavsborgsskolans A-byggnad mot Almvägen kommer att bli en attraktiv plats för olika aktiviteter efter skoltid.

Varför ska Hemsö bygga ut Stavsborgsskolan?
Kommunen har sålt fastigheten som inrymmer Stavsborgsskolan till Hemsö. I överlåtelseavtalet regleras att skolan ska byggas ut. Skolan planeras byggas ut med ett nytt bygglov inom gällande detaljplan.

Ska Kulturknuten placeras i mörka lokaler i källaren?
Nej, placering planeras delvis i suterräng med entréer mot parktorget. Nya förslaget skapar liv och rörelse och flera olika åldersgrupper på samma plats. De föreslagna lokalerna har en större entré och foajé. Det kommer in mer dagsljus då entrén är ut mot gatan. Lokalerna har också anpassats för att passa scenrummet.

Beslutas det om var olika lokaler ska placeras i detaljplanen?
I detaljplanen regleras inte vilken verksamhet som ska flyttas in i en viss lokal. Detaljplaneförslaget som varit på samråd är flexibelt och medger centrumverksamhet (där bland annat kulturverksamhet ingår) i alla kvarter runt torget.

Ekonomi

Hur ska Kulturknuten kunna få ihop ekonomin när det inte finns samma möjlighet till att hyra ut lokaler?
Nacka kommun kommer att se över avtalen när de löper ut 2021-12-31. Nya avtal kommer att tas fram för att driva kultur- och fritidslokalerna i centrum.

Sidan uppdaterades: