Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nackaborna bland de bästa på biltvätt

I Nacka är kunskapen god om hur bilen ska tvättas på ett hållbart sätt. Det visar utmärkelsen Årets biltvättarkommun, där Nacka tog hem andraplatsen.

Organisationen Hållbar biltvätt har för andra året i rad utsett Årets biltvättarkommun, där Kristinehamn i år tog hem vinnartiteln, följt av Nacka på andra plats och Kristianstad på plats tre.

– Vi är väldigt stolta över Nackabornas höga kunskap och medvetenhet hur de kan bidra till en bättre och hållbar livsmiljö. Vi jobbar kontinuerligt och strukturerat med kommunikation och informationsinsatser och är glada att detta arbete nu har gett oss denna utmärkta placering i Sveriges absoluta toppskikt, säger Mats Rostö, VD för Nacka vatten och avfall.

Biltvätt hemma på gatan eller garageuppfarten skadar miljön eftersom det smutsiga vattnet som rinner ner i gatubrunnarna innehåller tungmetaller som kadmium och bly, olja och kemikalier från biltvättsprodukter. Vattnet renas inte utan fortsätter ut i närliggande sjöar och vattendrag.

Här är de viktigaste råden för dig som vill tvätta din bil:

  • Tvätta din bil en automattvätt eller i en gör-det-själv-hall där vattnet renas (helst en miljömärkt). Saknar du tillgång till tvätthall så är det minst dåliga alternativet att tvätta på en gräs- eller grusyta där tvättvattnet filtreras.
  • Använd miljömärkta tvättprodukter.
  • Dosera lagom mängd tvättmedel och undvik onödiga kemikalier när du gör bilen ren invändigt, det går lika bra med en fuktad mikrofiberduk.
  • Avfallssortera överblivna och använda produkter.

Läs mer om biltvätt, rening och dagvatten

Sidan uppdaterades: