Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Miljöpris till solcellssatsning i Båthöjden och trähus i Tollare

Nu har vinnarna av Nackas miljöpris 2018 utsetts. Kjell Eriksson från Fisksätra vann i klassen privatpersoner och Propio fastigheter vann tillsammans med Strombro building workshop företagsklassen.

Temat för årets upplaga av Nacka kommuns miljöpris är hållbart byggande.

- Det finns stort engagemang och kunnande inom miljö- och klimatfrågor bland både företag och privatpersoner i Nacka. Det är många som tar de här frågorna på allvar och vill bidra till energieffektiviseringar och ett hållbart samhälle. Det är roligt att uppmärksamma positiva exempel, sade Per Enarsson, miljöchef i Nacka kommun, när vinnarna firades med blommor och diplom under stadsutvecklingsdagen i Lavallhallen den 29 november.

Solceller på Skotvägen i Båthöjden. Idag ser det likadant ut på de flesta av grannhusen. Foto: Jenny Freijing.

Kjell Eriksson får priset för att han, genom stort engagemang och kunnande, hjälpt ett 50-tal grannar i Båthöjden att installera solceller på deras hus. Genom att bilda förening och samverka har Kjell och hans grannar gjort gemensamma upphandlingar och därmed kunnat sänka inköpspriset vilket gjort att fler kunnat installera solceller.

Propio och Strombro building workshop får priset för sitt stora engagemang i klimatfrågor och sina bidrag till minskad klimatpåverkan i Nacka. De har tillsammans ritat och byggt elva innovativa och energieffektiva radhus byggda helt i trä i Tollare. Isoleringen är helt gjord av träfiber. Husen är så kallade plusenergihus, vilket innebär att de producerar mer energi än de gör av med. Ju mer trä man binder i en byggnad desto mer koldioxid försvinner från atmosfären vilket är ett viktigt steg för att motverka växthuseffekten. Energisystemet bygger på bergvärme, bergkyla och solceller.

Trähusen i bild:

Samverkan om miljömål

- Vi vill att nuvarande och blivande Nackabor och Nackaföretag ska känna till och bidra till kommunens miljömål och miljöambitioner. Hållbar tillväxt är centralt och vi vill attrahera klimatsmarta innovationer och miljömedvetna invånare och företag. Det krävs samverkan och samspel för att vi ska kunna tänka nytt, långsiktigt och innovativt, säger Hans Peters ordförande i miljömålskommittén och kommunalråd (C).

Nackas miljöpris delades i år ut för tredje gången. Vinnarna utsågs i hård konkurrens bland 17 nominerade bidrag.

Sidan uppdaterades: