Under 2020 är eldning av torrt, vedartat avfall tillåtet vecka 18–19 (27 april-10 maj) och 44–45 (26 oktober-8 november) om inte eldningsförbud råder.
Du får aldrig elda någon annan typ av avfall. Här finns rekommendationer samt tips på andra sätt att göra dig av med trädgårdsavfall.
Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett säkert sätt ska du se till att släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska finnas i närheten.
Håll koll på elden hela tiden när du eldar, det är alltid du som ansvarar för säkerheten.
Kontrollera brandriskläget och väderleksrapporten.
Det händer att igelkottar och andra smådjur söker skydd i rishögar. Kontrollera och skaka därför rishögen noga innan du tänder elden.
• Kompostera, så hjälper du naturen att omvandla resterna till jord och näring. Det är tillåtet att kompostera trädgårdsavfall i hela kommunen. En kompost kan kompletteras med gröngödsling.
• Du kan lämna trädgårdsavfall från en normal villatomt utan kostnad på kretsloppscentralerna i Boo, Älta och Östervik. Du kan beställa särskild hämtning av trädgårdsavfall, mot avgift, via kundservice för Nacka vatten och avfall.
Hos Nacka vatten och avfall kan du hitta mer info om att elda trädgårdsavfall.
Eldning av trädgårdsavfall
• Kontrollera alltid vad som gäller i din kommun vid eldning av trädgårdsavfall.
• Följ brandriskprognosen via SMHI
• Håll koll på brandrisken i skog och mark via appen BRANDRISK Ute
Information om brandriskprognosen kan du även få på följande telefonnummer:
Södertörns brandförsvarsförbunds region - Telefon: 08-721 23 26
Storstockholms brandförsvars region - Telefon: 08-454 83 39
Sidan uppdaterades: