Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

En bil och en fyrhjuling drogs upp ur vattnet vid Finnboda

Två fordon som hittats vid kajen i Finnboda har nu lyfts upp och körts till skroten. Rena Mälaren fortsätter sina dykningar i Nacka i samarbete med kommunen.

Strax före klockan 11 på förmiddagen den 21 juni kom en gammal Saab, som enligt polisens bedömning legat i vattnet nedanför kajen i Finnboda i minst tio år, åter upp till ytan. Det var inte lätt att gissa hur den en gång hade sett ut, men här och där lyste rester av ljusblå lack igenom den leriga och rostiga ytan. Så snart bilen stod på kajen försvann dykaren ner i vattnet igen, den här gången för att fästa kranbilens kedja runt vraket efter en fyrhjuling, som en kort stund senare gjorde bilen sällskap.

Viktig insats för renare vatten

Efter hand anslöt ytterligare en dykare och ett femtontal frivilliga på land, och strandlinjen väster om kajen fortsatte rensas från skräp. Allt som fiskades upp, både vid förra dykningen och den här, tas om hand och transporteras till återvinning av Nacka kommun.

– Rena Mälaren gör en oerhört viktig insats för vår miljö. Jag ser fram emot att fortsätta samarbeta med dem och få hjälp i vårt arbete för ett renare vatten i och runt Nacka, säger Kristina Petterqvist, enhetschef för offentlig utemiljö på Nacka kommun.

Rostig bil på kajen i Finnboda

Ett ton skräp vid förra dykningen

De båda fordonen hittades när Rena Mälaren dök vid Finnboda för första gången, den 10 juni. Den gången deltog sex dykare och ett 20-tal personer på land. De lyckades då få upp ungefär ett ton avfall ur vattnet, mestadels gamla bildäck.

– Däck består enbart av oljor, och det är PAH-oljor, eller polyaromatiska kolväten, som vi vet är cancerogena. Oljorna bryts med tiden ner till mikroplaster. Varje vecka får vi i oss motsvarande ett kreditkort av plaster i veckan, säger Fredrik Johansson, dykare och eldsjäl från Rena Mälaren.

Sidan uppdaterades: