Varje år sammanställer utbildningsenheten i Nacka kommun en kvalitetsanalys som sammanfattar aktuellt läge för närmare 29 000 barn och elever i 90 kommunala och 119 fristående verksamheter inom förskola, pedagogisk omsorg, grund- och gymnasieskola samt anpassad skola i Nacka. Kvalitetsanalysen baseras på kunskapsresultat, enkätundersökningar, uppföljningar med rektorer och huvudmän, personalstatistik samt särskilda studier.
Kunskapsresultaten i skolan är överlag på en hög och stabil nivå. Föräldrar och elever ger i viktiga avseenden som trygghet och trivsel positiva svar i enkäten om sin förskola, pedagogiska omsorg eller skola.
– Genom att löpande följa upp och sammanställa resultat ger kvalitetsanalysen bekräftelse på vad som fungerar bra och insikter kring vilka områden som kan utvecklas. Precis som tidigare år ger Kvalitetsanalys 2024 den samlade bilden att Nacka är en riktigt bra förskole- och skolkommun för barn och elever. Uppföljning med rektorer och huvudmän visar också att det pågår ett aktivt utvecklingsarbete för att alla barn och elever ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar, säger Carina Legerius, enhetschef, utbildningsenheten, Nacka kommun.
Positiv språkutveckling i förskolan
Kvaliteten vid Nackas förskolor bedöms vara fortsatt god genom hög grad av trygghet, stimulans och god omsorg samt generell nöjdhet bland föräldrarna. Det finns också en positiv utveckling av språkutvecklingsarbetet i Nackas förskolor.
Goda kunskapsresultat i grundskolan
Grundskolan i Nacka fortsätter att nå mycket goda kunskapsresultat. I årskurs 1 når 95 procent av eleverna det nationellt uppsatta kravet i läsförståelse. I årskurs 6 klarar 93 procent av eleverna godkänt i samtliga nationella prov i matematik, svenska och engelska. Andelen elever som klarar godkänt i alla ämnen i årskurs 9 är 88 procent och kvarstår som sjunde högsta nivå i jämförelse med landets samtliga kommuner. Nackas mål för att vara i kvalitetstoppen uppnås.
Gymnasiebetygen bland de bästa i landet
96 procent av eleverna på nationella program i Nackas gymnasieskolor tar examen. Med en genomsnittlig betygspoäng på 14,9 uppnås inte kommunens mål om 15,5. Däremot uppnås målet att Nacka ska vara bland de tio bästa kommunerna i landet när det gäller genomsnittlig betygspoäng.
Elevernas betyg på skolan
Att det finns en viktig grund för god kvalitet i skolorna indikeras av elevernas enkätsvar om sin skola. Eleverna ger i hög utsträckning positiva svar om trygghet, trivsel och om sina lärare. Gymnasieenkäten visar på en hög elevnöjdhet och bättre resultat än länets genomsnitt i samtliga områden.
Fokus på språkutveckling under 2025
Kvalitetsanalysen identifierar också ett antal utmaningar. Bland annat har kunskapsresultaten i årskurs 3 sjunkit något över tid.
– Vi vet att tidiga insatser kring språkutveckling är viktiga för att barn ska klara skolan med goda resultat. Därför fortsätter vi fokusera på att främja barns tidiga språkutveckling bland annat genom att följa upp förskolornas språkutvecklande arbete och erbjuda metodstöd för språkutveckling till fritidshemmen. Vi riktar oss till både kommunala och fristående anordnare i Nacka, eftersom vi vill se till att alla barn och elever får så bra förutsättningar som möjligt, säger Carina Legerius, enhetschef, utbildningsenheten Nacka kommun.
Här kan du ta del av Kvalitetsanalys 2024.
Urval resultat 2024
- 97 procent av föräldrarna anser att deras barn är trygga i förskolan, 88 procent av eleverna i grundskolan och 91 procent i gymnasieskolan känner sig trygga.
- 95 procent av eleverna i årskurs 1 klarar läsförståelsekravet.
- 99 procent av eleverna som deltagit i alla nationella delprov i engelska klarar godkänt provbetyg i årskurs 6.
- 93 procent av eleverna klarar godkänt i alla nationella prov i svenska, matematik och engelska sammantaget i årskurs 6.
- 95 procent av eleverna i årskurs 9 klarar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram och 88 procent klarar alla grundskolans ämnen.
- 86 procent av eleverna klarar gymnasieskolan inom tre år.
- 91 procent av lärarna i gymnasieskolan är legitimerade och behöriga.
Sidan uppdaterades: