Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Nacka faller i ranking men har bäst företagsklimat bland Sveriges 25 största städer

Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner som presenterades idag. Nacka kommun faller dock till en lägre placering i år efter förra årets klättring – från plats 43 till plats 84 - där den främsta parametern är kommunens arbete inom upphandling. En positiv utveckling är att upplevelsen av trygghet ökat med 63 placeringar sedan förra mätningen.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. Rankingen utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, varav 3 600 företag i Stockholms län och 150 i Nacka. Den innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt.

Undersökningen visar att ett område där Nacka kommun förbättrat sig särskilt är inom det förebyggande trygghetsarbetet där företagarna upplever mindre brottslighet och otrygghet. Här går rankingen upp med 63 placeringar. Även i konkurrensen från kommunen uppvisar Nacka ett bättre resultat.

- Näringslivsfrågorna är prioriterade i Nacka och vi har som långsiktig ambition att bli nummer ett. Det är ett gediget arbete som involverar hela kommunen och där är vår pågående satsning på service och bemötande extra viktigt, säger Victor Kilén, stadsdirektör Nacka kommun.

De områden där företagen i Nacka ger en sämre placering är upphandling, service till företag, dialog med företagen samt tjänstemännens attityder.

- Vi tar ödmjukt till oss resultatet och har redan inlett arbetet med en särskild prioritering av de frågor som mätningen belyser i form av ökad dialog, bättre information samt service och bemötande. Nackas företag förtjänar en företagsplats i toppklass, säger Mathias Forsberg, näringslivsdirektör Nacka kommun.

Se Svenskt Näringslivs rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se.

Sidan uppdaterades: