Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Kick för digitalisering i skolan

Nackas skolor har varit snabba med att ställa om för att kunna erbjuda distansundervisning. Högstadieläraren Kristian Smitterberg ser många fördelar med att digitalisera undervisningen – något som nu fått en extra skjuts.

K Smitterberg_red_1000x350.jpg

På Björknässkolan, en av Nackas kommunala skolor, är det nästan som vanligt, de flesta elever och lärare är på plats. En av dem som jobbar här är högstadieläraren Kristian Smitterberg. Kristian undervisar i svenska och samhällsorienterande ämnen och är också fackligt engagerad som huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund.

Digitalisering öppnar för nya lösningar

Kristian berättar om tiden strax efter sportlovet då många inom skolans värld var inställda på att coronapandemin skulle leda till en stängning av hela skolan. Många av Nackas skolor la in en extra växel och anordnade studiedagar som ett led i att snabbt kunna ställa om till distansundervisning.

- Vi fick en hel dag att diskutera digitalisering för att hitta nya lösningar tillsammans. Och när dialogen ökar börjar man förbättra och ge varandra tips.

Tydlig och spännande undervisning

En fördel med digitala läromedel är extramaterial som frågesport, bilder och filmer. En elev kan också välja att lyssna på en text istället för att läsa själv, vilket underlättar bland annat för dyslektiker. Kristian eftersträvar tydlighet, det ska vara lika lätt att följa skolarbetet hemifrån som på plats i skolan. Han berättar att de flesta digitala lärplattformar sedan en tid dessutom är gratis vilket ger utrymme för extra kreativitet:

- Man kan upptäcka saker som gör att undervisningen blir mer tydlig och framförallt mer spännande. Den blir mer lustfylld helt enkelt!

Nacka i framkant

Beredskapen har gett ytterligare skjuts åt digitaliseringen i skolan och Kristian är glad över att jobba i en kommun som redan ligger långt fram:

- Jag har turen att jobba i Nacka kommun. Och det här är en kick för digitalisering av undervisningen, inte bara i Nacka utan i hela Sverige. Det ökar tillgängligheten, man behöver inte vara på plats och dessutom ökar möjligheterna att fånga in de elever som inte alltid är närvarade.

Eleverna i fokus

Kristians engagemang är tydligt, han ser positivt på den digitala utvecklingen och menar att man som lärare har en viktig roll för att få det att fungera:

- Huvudpoängen med att vara lärare är eleverna, att varje enskild elev ska nå sina mål och att de ska må bra. När de börjar sjuan är de ganska små, sen händer det jättemycket på vägen mot gymnasiet och vuxenvärlden. Att få vara med i den utvecklingen, det är rätt fantastiskt!

Nacka kommun är med och driver Edtest för att ytterligare stärka lärarens möjligheter i att välja och värdera digitala läromedel. Om du vill läsa mer www.edtest.se.

Sidan uppdaterades: