Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Har du längtat efter att besöka din närstående på särskilt boende?

Idag, den 1 oktober, hävs besöksförbudet på de särskilda boendena. Men det är ett anpassat öppnande och det är mycket viktigt att vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer för att begränsa risken för smittspridning bland de äldsta och sköraste Nackaborna. Elisa Reinikainen, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Nacka kommun, berättar mer.

Elisa_Reinikainen.jpeg

- Jag tycker att det är bra att besöksförbudet hävs och att man öppnar upp. Samtidigt hade jag önskat att myndigheterna hade gett oss mer stöd i att begränsa besöken för att vi ska ha möjligheten att hindra smittspridningen. Men boendena har tagit fram lokala råd och rekommendationer och jag vädjar till alla att följa dem.

Elisa har genom verksamhetscheferna och sjuksköterskorna på boendena fått veta att det funnits en stor längtan efter nära och kära.

- Det är så viktigt för den psykiska hälsan! Ensamheten har varit stor för många under lång tid. Samtidigt så måste vi komma ihåg att vi är mitt i en pandemi och att smittspridningen har ökat. De här är sköra personer som kan bli väldigt sjuka om de blir smittade, så det är en balansgång mellan den psykiska hälsan och risken för att bli sjuk.

För att förhindra smittspridning är det viktigt att besökarna håller avstånd till både boende och personal. Kom inte fler än två åt gången och vistas bara i den närståendes rum, om det är möjligt. Som vanligt gäller god handhygien, så tvätta händerna både när du kommer till boendet, under tiden som du är där och när du går därifrån. Det är också bra om du använder visir eller munskydd. Och besök inte dina äldre nära och kära om du känner dig sjuk.

- Innan du kommer önskar vi dessutom att du ringer till boendet för att höra vad som gäller just där. Och den där kramen som vi längtat så efter kanske får vänta tills efter pandemin, avslutar Elisa.

Sidan uppdaterades: