Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Se förslagen på Nackas egen betongsugga

Här kan du se tre förslag på Nackas egen betongsugga, varav ett kommer att koras som vinnare i slutet av januari. I vår kommer den vinnande betongsuggan att ställas ut framför Nackas stadshus. Betongsuggan, som ska bidra till att stärka kommunens identitet, kommer därefter att börja gjutas och ställas ut på offentliga platser och som trafikhinder runt om i kommunen.

kollage_smalt_670 px.jpg

Konstnärernas tre förslag

De tre konstnärerna som anlitades till skissuppdraget har nu tagit fram var sitt förslag av betongsuggan i skala 1:5. Av det vinnande förslaget tillverkas en fullstor betongsugga som ställs vid stadshuset under våren 2021. Fler betongsuggor gjuts sedan efterhand och placeras ut i kommunen.

Rana

rana_760.jpgCecilia Ömalm har skapat en betongsugga som är inspirerad av en av de djurarter som anpassar sig snabbast till nya miljöer, nämligen grodan, Rana på latin. Läs mer om Cecilia och förslaget.

Toppen och knoppen i Nacka

toppen_knoppen_760px.jpg

Helena Erikssons förslag gestaltar Nackas topografiska landskap, människan och bebyggelse i samverkan med landskapet, höjden och sänkan, dag och natt, topp och knopp. Läs mer om Helena och förslaget.

Lilla Nucha

lilla_nucha_760px.jpg

Stina Lindholm har skapat en form, som inspirerats av naturen och som för tankarna till en bro, ett litet djur, en länk, en synbart mjuk form som på ett lekfullt sätt förknippar till hennes värdeord för Nacka. Läs mer om Stina och förslaget.

Vinnande bidrag utses

I slutet av januari 2021 utses det vinnande förslaget. Juryn består av av:

  • Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka
  • Nina Åman, stadsarkitekt i Nacka
  • Hans Peters, Centerpartiet
  • Lina Olsson, Nackalistan
  • Peter Zethraeus, Moderaterna

Årskurs 1 i Järla skola har bjudits in för att välja ut sin favorit. Detta ges sedan som ett underlag till juryn att ha med i sin bedömning av förslagen.

Användas på torg och som trafikhinder

Nackas egen betongsugga kommer att användas på offentliga platser som på torg, och som traditionellt trafikhinder. Betongsuggan ska fånga Nackas själ och bidra till att stärka Nacka kommuns identitet. Den ska passa in i Nackas alla kommundelar. Totalt satsar kommunen en miljon kronor på projektet.

Sidan uppdaterades: